Brugse voetgangersbrug bekroond in Londen

Nieuws

Het Belgische ontwerpbureau Ney & Partners ontving in London zopas de gereputeerde onderscheiding 'Footbridges Awards 2014' voor de voetgangersbruggen van de Smedenpoort te Brugge en de Vluchthavenbrug te Amsterdam.

Het Belgische ontwerpbureau Ney & Partners ontving in London zopas de gereputeerde onderscheiding ‘Footbridges Awards 2014’ voor de voetgangersbruggen van de Smedenpoort te Brugge en de Vluchthavenbrug te Amsterdam.

Het internationaal hoog aangeschreven congres Footbridge 2014 ging dit jaar in London door. Het congres wordt gekoppeld aan een internationale wedstrijd. Twee ontwerpen van Ney & Partners werden gehonoreerd. De twee voetgangersbruggen die de Middeleeuwse Smedenpoort in Brugge flankeren zijn uitgeroepen tot winnaar van de categorie ‘korte overspanning’. Het jurycommentaar loofde de uitzonderlijke visie op de engineering en de verbazingwekkende eenvoud en elegantie die de identiteit van de historische poort nergens aantast. De Vluchthavenbrug op het Amsterdamse IJdok werd genomineerd in dezelfde categorie. Deze wordt omschreven als ‘een briljante brug met een sublieme toepassing van slechts één stalen plaat die zowel qua vorm als in de detaillering opvallend verfijnd zijn uitwerkt’.

Brugge en Amsterdam

De Smedenpoort is een van de drie bewaarde middeleeuwse stadspoorten van Brugge. Het monument speelt nog steeds een actieve rol als toegangspoort tot de stad. Er rijden dus auto’s en fietsen door. Maar om de verkeersstroom vlot te laten verlopen ontwierp Ney & Partners de twee voetgangersbruggen. De nieuwe bruggen van staal en hout zijn delicaat qua vormgeving en blijken heel functioneel.

Nabij het Centraal Station in Amsterdam werd in de afgelopen jaren een kunstmatig schiereiland aangelegd voor de bouw van een parkeergarage, een hotel, flats, winkels en een gerechtsgebouw. Ney ontwierp de beweegbare voetgangersbruggen die het schiereiland verbinden met de Westerdijkdok en toegang verleent aan de IJdokhaven. Deze brug werd geplooid uit dikke staalplaat.

Het ontwerpbureau Ney & Partners is internationaal actief en bouwde ook in het verre Oosten tal van bruggen en grote gebouwen. Voor meer info: www.ney.be.

(PSW)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels