Brussel keurt nieuw systeem voor energiepremies goed

Nieuws, Recht en financiën

In het nieuwe Brusselse energiepremiestelsel krijgen gezinnen met een beperkt inkomen meer steun.

De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over een nieuw energiepremiestelsel voor 2011. In het nieuwe stelsel krijgen gezinnen met een beperkt inkomen meer steun. Volgens minister van Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) wordt volgend jaar bijna 12 miljoen euro uitgetrokken voor gezinnen die energiebezuinigende investeringen willen doen. De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de aanpassing van het premiebedrag in functie van de inkomsten van het gezin.

Gezinnen met een laag inkomen (minder dan 30.000 euro met één inkomen of minder dan 45.000 euro met twee inkomens, met een bijkomende 5.000 euro per kind ten laste) zullen meer steun ontvangen om energiebesparende werken uit te voeren.

“Het is mijn bedoeling om zowel op milieu- als op sociaal vlak doelstellingen te bereiken die binnen het premiebudget passen”, zo verklaarde Huyttebroeck.

Twee nieuwe premies

Het Brusselse gewest heeft sinds 2004 114.000 premies toegekend voor een totaalbedrag van 68 miljoen euro. Het Brusselse energieverbruik is tussen 2004 en 2008 met 12 procent gedaald.

Het succes van de premies had wel een onvoorziene impact op de Brusselse begroting van dit jaar. Dat leidde tot spanningen binnen de meerderheid. Zo had de PS de voorbije weken gewaarschuwd dat de partij geen nieuwe budgettaire “ontsporing” zou dulden en dat er inkomensplafonds moesten komen.

Sommige premies, zoals de premie voor condensatieketels en stevige beglazing, zijn aangepast aan de nieuwe technologieën. Er worden ook twee nieuwe energiepremies ingevoerd: een premie voor een cv-circulatiepomp met snelheidsregelaar en een premie voor een gecontroleerd aanpasbaar verluchtingssysteem.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels