Brussel zoekt architect om haar frietkoten herkenbaar gezicht te geven

Brussel zoekt architect om haar frietkoten herkenbaar gezicht te geven

Actualiteit, Nieuws

De Stad Brussel heeft een ontwerpwedstrijd gelanceerd om de acht verouderde frietkoten en kiosken te vervangen door een specifiek en herkenbaar Brussels frietkotenmodel.

Alle architecten en professionals in het gebruik van de openbare ruimte kunnen tot 27 oktober 2017 hun ontwerpen van een modelgebouw indienen.

 

Naast een functioneel gebouw moet het frietkot nog aan een vereiste voldoen: het moet karakteristieken tonen die kenmerkend zijn voor de Brusselse identiteit. ‘Naast de zwaar vervallen constructies aanpakken is het ook onze wens om een specifiek Brussels frietkotenmodel tot stand te brengen. Naar analogie van de Londense telefooncabines willen wij iconische architectuur creëren rond een symbool van de Belgische gastronomie’, stelt schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans, die samen met schepen van Economische Zaken Marion Lemesre de wedstrijd lanceert.

De Stad Brussel zal zelf eigenaar worden van de nieuwe bakstenen en moderne constructies. In ruil betalen de frituuruitbaters dan een maandelijkse huur voor het gebruik ervan. ‘Frituristen gaan hun beroep kunnen uitoefenen met meer comfort en in een constructie die aangepast zal zijn aan hun noden’, verklaart Schepen Lemesre.

De bouw van de nieuwe frietkoten ziet de Stad Brussel ook als een geschikt moment om samen met de frituuruitbaters een charter op te stellen omtrent kwaliteit, hygiëne en klantenservice. ‘Dit charter wordt het handelsmerk voor goede Brusselse frieten’, aldus Lemesre.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels