Brussels Gewest voert passiefstandaard in vanaf 2015

Nieuws

Het Brussels Gewest is de eerste regio ter wereld waar de passiefstandaard wordt ingevoerd.

Elke stedenbouwkundige vergunning voor de bouw of zware renovatie van een woning, kantoorgebouw of school, ingediend na 1 januari 2015, moet in Brussel aan de passiefstandaard voldoen. Dat is Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing, Evelyne Huytebroeck (Ecolo) overeengekomen met de actoren van de bouwsector. Ze ondertekenden allemaal het akkoord ‘Passief 2015’.

Het Brussels Gewest wordt de eerste regio ter wereld waar de passiefstandaard wordt ingevoerd. Een gebouw dat voldoet aan de huidige standaard voldoet, zijn de verwarmingskosten tien keer lager dan in een traditioneel gebouw. “We anticiperen op de Europese richtijn die de standaard pas in 2021 zal opleggen”, zegt Huytebroeck.

Volgens Huytebroeck zal de implementering van de passiefstandaard enorm zijn. Elk jaar worden in Brussel immers 210.000 vierkante meter nieuwe tertiaire gebouwen en 200.000 vierkante meter residentiële gebouwen gerealiseerd. Het gevolg van de invoering van deze passiefstandaard zou een besparing opleveren van 15.000 ton CO2 op jaarbasis. Concreet op de energiefacturen: een totale besparing van 5 miljoen euro. (BELGA/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels