Brussels Woningfonds mikt op 1.000 leningen per jaar

Brussels Woningfonds mikt op 1.000 leningen per jaar

Nieuws

Ondanks de moeilijke budgettaire toestand krijgt het Brussels Woningfonds dit jaar evenveel middelen ter beschikking als het vorig jaar heeft uitgegeven.

Ondanks de moeilijke budgettaire toestand krijgt het Brussels Woningfonds dit jaar evenveel middelen ter beschikking als het vorig jaar heeft uitgegeven. Dat hebben de top van het Fonds en bevoegd Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo)dinsdag aangekondigd op Batibouw in Brussel.

Doulkeridis wil het aantal leningen door het Fonds tot 1.000 per jaar doen toenemen en tegen het einde van de legislatuur de kaap van de 5.000 leningen ronden. Terwijl het aantal toegestane leningen aan gezinnen met een laag inkomen in 1990 nog 181 bedroeg, staat de teller nu op 900.

Het Woningfonds biedt vooral hypothecaire leningen aan een voordelig tarief aan, maar stelt ook een huurkoopformule aan, alsook leningen aan de minst bedeelden om hun huurgarantie te kunnen ophoesten en een vorm van huursteun.

Daarnaast kreeg het van de vorige regering de opdracht om de bouw te piloteren van 500 van de 5.000 woningen die het gewest wil laten optrekken. Wat de hypothecaire leningen betreft, komt het Woonfonds het vaakst tussen voor appartementen (80,5 procent).

Nieuwe beheersovereenkomst

Bijna 87 procent van de mensen die een lening krijgen, vallen onder een inkomenscategorie die in aanmerking komt voor een sociale woning. Van de leners heeft 31,6 procent geen werk, is 40 procent bediende en 24,2 procent arbeider.

De afgelopen jaren steeg de gemiddelde maandelijks terugbetaling met 7,31 procent, van 536 naar 575 euro. Dit jaar moet het Woningfonds een nieuwe beheersovereenkomst sluiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels