Brusselse sociale woningen krijgen huurovereenkomst van 9 jaar

Nieuws

Achterliggende gedachte van de toekomstige ordonnantie is een herverdeling van de sociale woningen in Brussel.

De Brusselse regering heeft woensdagochtend groen licht gegeven voor het invoeren van een huurovereenkomst van 9 jaar voor nieuwkomers binnen de sociale huisvesting. Staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis heeft de opdracht gekregen om een voorontwerp van ordonnantie uit te werken rond de modaliteiten. Maar over die modaliteiten is er nog geen eensgezindheid. De huurovereenkomst van 9 jaar is een van de elementen uit het Brusselse regeerakkoord van 2009. Tot op heden is er echter geen akkoord gevonden over de modaliteiten. Achterliggende gedachte van de toekomstige ordonnantie is een herverdeling van de sociale woningen: mensen van wie de financiële situatie verbeterd is, moeten plaats maken voor de minst gegoeden.

Na afloop van de vergadering duidde Doulkeridis zijn ideeën. Voor het al dan niet vernieuwen van een sociaal huurcontract, wil hij een drempel van 150 procent van het inkomen waar de huurder op kon rekenen bij zijn komst in de sociale huursector. Boven die 150 procent wordt het contract niet verlengd. De discussie hierover zal voortgezet worden wanneer het voorontwerp neergelegd wordt, aldus een andere regeringsbron. Waar wel consensus over is, zo werd vernomen, is dat een te lage drempel niet kan omdat mensen dan niet aangezet worden opnieuw aan de slag te gaan, omdat ze hun woning dreigen te verliezen.

Doulkeridis gaf alleszins aan dat de drempel van 150 procent het minimum is dat een adviesgroep aanraadde, en waarmee hij rekening wil houden. In de nota die hij zijn collega’s voorgelegd heeft, zouden de sociale huisvestingsmaatschappijen na acht jaar een controle uitvoeren over het inkomen en de gezinssamenstelling van de huurder. Wanneer iemand moet vertrekken, zou er een vooropzeg van 12 maanden zijn. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels