Btw-verhoging zou bouwsector hard raken

Btw-verhoging zou bouwsector hard raken

Immo, Nieuws

Een verhoging van het algemene btw-tarief zou een zeer ongunstige maatregel zijn en de bouwsector hard treffen. Dat zegt de Confederatie Bouw op basis van studies van het Federaal Planbureau.

Een verhoging van het algemene btw-tarief zou een zeer ongunstige maatregel zijn en de bouwsector hard treffen. Dat zegt de Confederatie Bouw op basis van studies van het Federaal Planbureau. Vooral de nieuwbouw zou het hard te verduren krijgen, terwijl het nu al moeilijk is om de nieuwbouwactiviteit op peil te houden.

Uit een onderzoek van het Planbureau in 2011 blijkt dat een btw-verhoging een grote impact zou hebben op de investeringen in nieuwbouwwoningen (-2,25% na 7 jaar). De maatregel zou de bouw dus hard raken: de sector zou 1,30% groei verliezen na 7 jaar.

De bouw is een zwaargewicht binnen de Belgische economie. De sector is goed voor bijna 6% van het BBP en zelfs meer dan 10% wanneer men alle aanverwante sectoren in acht neemt. Voorlopig houdt de bouw redelijk goed stand tijdens deze crisis, maar dat kan heel snel keren. Als anti-crisismaatregel is een btw-verhoging dus niet erg verstandig voor de gezondheid van onze sector.

Integendeel zelfs: in de bouw hebben verlaagde btw-tarieven reeds hun waarde bewezen. Zo is er een verlaagd tarief van 6% bij de renovatie van woningen ouder dan 5 jaar, wat de activiteit en de werkgelegenheid stimuleert, het zwartwerk tegengaat en de inkomsten van de staat verhoogt. Ook bij nieuwbouw was er tussen 2008 en 2010 een verlaagde btw op een eerste schijf van 50.000 €, wat in die periode een heel gunstig effect had op de nieuwbouwproductie.

Los van de impact op de sector is de productie van nieuwe woningen een ander belangrijk aandachtspunt. Vandaag de dag worden ongeveer 45.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd, terwijl dat er eigenlijk 55.000 zouden moeten zijn als we de demografische evolutie in kaart brengen. Het vermijden van een btw-verhoging is dus belangrijk om de crisis onder controle te houden in de bouwsector, maar ook om de uitdagingen op het vlak van huisvesting aan te gaan. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels