BTW verlaagd tot 6% voor sloop en heropbouw

BTW verlaagd tot 6% voor sloop en heropbouw

Actualiteit

De nieuwe federale regering heeft besloten om het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van woningen uit te breiden naar het hele land. De maatregel geldt bovendien ook voor wie een woning koopt die gebouwd werd na afbraak van een oude woning.

Momenteel geldt het verlaagde btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent voor sloop en heropbouw in 32 stadscentra. De federale regering heeft besloten dit verlaagde tarief vanaf 1 januari 2021 uit te breiden naar het hele Belgische grondgebied voor elke afbraak en heropbouw van een privé-woning, op voorwaarde dat de eigenaar er ten minste 5 jaar woont en dat de woonoppervlakte van de woning niet groter is dan 200 vierkante meter.

Ook woningen die gedurende een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld van een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking.

Lees ook > Keuzewijzer: slopen of renoveren?

Een fiscale stimulans

Het doel is om zowel de burgers als de bouwsector aan te moedigen om woningen te bouwen of te renoveren om aan de nieuwe energienormen te voldoen. Dit is enorm belangrijk, omdat Europa nu ook boetes gaat opleggen aan lidstaten die hun klimaatdoelstellingen niet halen.

“Deze belastingmaatregel is niet alleen positief voor de consument, maar zal ook een impuls geven aan de bouw- en vastgoedsector. Bovendien zal het het proces van stadsvernieuwing, verdichting en duurzaamheid van onze woningen versnellen. De maatregel maakt het mogelijk om oude, vervallen en energieverslindende gebouwen te vervangen door nieuwe gebouwen die – vanuit juridisch oogpunt – aan de strengste energieprestatie-eisen moeten voldoen”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Deze maatregel zal ook de sector, die als gevolg van de coronacrisis steeds meer onder druk komt te staan, ondersteunen.

Foto M. Vander Linden/C. Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels