Budgetmeterklanten verbruiken meer aardgas

Budgetmeterklanten verbruiken meer aardgas

Energie, Nieuws

Aardgasklanten die, wegens betalingsmoeilijkheden, een budgetmeter in huis hebben, verbruiken opvallend meer aardgas dan de gemiddelde huishoudelijke afnemer. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator (Vreg).

Het gemiddeld verbruik van elektriciteit van een Vlaamse afnemer bedraagt 4.336 kWh per jaar. Voor een budgetmeterafnemer is dat min of meer gelijkaardig: 4.344 kWh. Voor aardgas bedraagt het gemiddeld verbruik 17.611 kWh, voor een budgetmeterafnemer is dat evenwel heel wat meer: 20.250 kWh.

Behuizing

Naar de exacte reden is nog geen onderzoek gedaan, maar bij de Vreg gaat men ervan uit dat budgetmeterklanten mogelijk slechter behuisd zijn dan de gemiddelde afnemer, en in woningen leven die minder goed geïsoleerd zijn.

Een andere mogelijke verklaring is dat budgetmeterklanten door werkloosheid of ziekte vaker thuis zijn en dus meer energie verbruiken. “Dit is zeker een aandachtspunt voor acties, om budgetmeterklanten nog energiebewuster te maken”, reageert André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vreg.

Het gemiddeld verbruik in Vlaanderen wijkt overigens af van de gebruiksprofielen die in Europa gehanteerd worden. Als gemiddeld elektriciteitsverbruik in Europa wordt 3.500 kWh genomen, voor aardgas is dat 23.230 kWh. Waarom de profielen van de gemiddelde klant in Vlaanderen zo afwijken, is niet duidelijk, aldus de Vreg. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels