Budgetmeters voor aardgas zijn gevaarlijk

Budgetmeters voor aardgas zijn gevaarlijk

Nieuws

Budgetmeters voor aardgas zijn gevaarlijk. De Waalse overheid laat een plan uitwerken om te stoppen met de installatie ervan.

De budgetmeters voor aardgas vormen een gevaar voor de bewoners van de woningen waar ze geplaatst zijn. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die de krant La Libre Belgique kon inzien.

Het zou gaan om risico’s op defecten bij de budgetmeters voor aardgas in Wallonië en in Vlaanderen. “De budgetmeters voor aardgas in Wallonië bieden niet dezelfde veiligheidsgaranties als de gewone gasmeters, wat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen voor de gebruikers”, legt de commissaris van de Waalse commissie voor Energie (Cwape) uit in een e-mail op 26 juni aan Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en aan de minister van Energie Jean-Marc Nollet (Ecolo).

Op de vraag welke spoedmaatregelen genomen dienen te worden, kreeg de commissaris het antwoord om de budgetmeters uit te schakelen en de installatie ervan stop te zetten.

Risico voor de veiligheid

De meters werden vanaf 2008 geïnstalleerd. Volgens een rapport van Synergrid, de federatie van de elektriciteits- en aardgasnetbeheerders in België, bestond er een mogelijk risico voor de veiligheid van de binneninstallaties in tien procent van de gevallen, zo blijkt uit een nota die Nollet voorstelde.

Alle opeenvolgende versies van budgetmeters voor aardgas zouden een risico op defecten kunnen vertonen.

De Waalse overheid besloot om de Cwape preventief een plan te laten uitwerken om de budgetmeters voor aardgas uit te schakelen, de installatie ervan te stoppen en een alternatief voor te stellen. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels