Bekijk de galerij

Buiten gesloten, binnen open

Nieuwbouw gesloten

Een rijwoning is niet noodzakelijk het synoniem van een kleine en donkere woning.

KRACHTLIJNEN 1. Dankzij de bijna volledig beglaasde achtergevel, de twee vides en de diverse dakvlakramen is dit een bijzonder lichte rijwoning, ondanks de gesloten voorgevel. 2. Het veelvuldige gebruik van hout in het interieur en de aanwezigheid van een boom op de patio verzachten het strakke geheel. 3. Vele glaspartijen (op de juiste plaats) aan de zuidwestkant laten het licht rijkelijk binnenstromen. 4. Grote inbouwkasten in de vestiaire, keuken en zithoek zorgen voor veel opbergruimte.

ARCHITECTPeter Jannes voor Ontwerpatelier Gebruers-Jannes

Vijftien jaren geleden kochten architect Peter Jannes en zijn echtgenote twee kleine arbeiderswoningen met de bedoeling om ze te verbouwen. Maar de geschatte kostprijs voor de renovatie liep hoger op dan verwacht, er waren bijna geen oorspronkelijke elementen aanwezig die interessant waren om te bewaren, en de wijzigingen in de bestaande woningen waren te ingrijpend. Kortom, er waren te veel beperkingen waardoor ze uiteindelijk besloten om de huisjes te slopen en er een nieuwe eengezinswoning te bouwen.

Maar ook bij de nieuwbouw stootte de architect op een aantal beperkingen. De woning ligt in een vrij drukke straat in het centrum van Herentals. De voorgevel, die aan de noordzijde ligt, werd zo gesloten mogelijk gehouden, omwille van het verkeer en de daarmee gepaard gaande lawaaihinder, en omwille van de ongunstige oriëntatie.

Omwille van de parkeerbeperkingen in het centrum van Herentals besloot de architect op de eerder beperkte oppervlakte van de benedenverdieping toch een garage met fietsenberging te voorzien. Die garage nam behoorlijk wat ruimte in beslag, waardoor er op het gelijkvloers nog enkel plaats overbleef voor een keuken en een eethoek.

Zonnige patioOm toch een maximum aan licht in de woning binnen te halen, besloot de architect om in de achtergevel zo veel mogelijk ramen te voorzien. Op het gelijkvloers installeerde hij daarom glazen schuifdeuren over quasi de volledige breedte van het huis. Nog indrukwekkender is de lichtinval op de eerste verdieping waar de hele achtergevel uitgevoerd werd in glas. In het hellende dak van de dakverdieping werden acht dakvlakramen voorzien om ook hier zo veel mogelijk licht te laten binnenstromen.

De grote schuiframen op het gelijkvloers geven toegang tot een kleine buitenkamer of patio. Zowel de patio als het terras op de eerste verdieping liggen zuidwestelijk georiënteerd. De patio is sober ingericht. Er is een waterpartij, een stukje groen en een verharding in geschuurde blauwe hardsteen die plaats biedt aan een strakke tafel met zitbanken. De tuinmuren werden wit gekalkt. De patio staat via een buitentrap rechtstreeks in verbinding met het hoger gelegen terras. Opnieuw een voorbeeld dat in deze woning alle ruimtes met elkaar in contact staan.

Vanaf ‘s middags schijnt de zon volop op de patio en het terras. Dit zou ‘s zomers voor oververhitting kunnen zorgen achter de grote raampartijen, en daarom werd op de eerste verdieping langs de buitenkant een zonwering voorzien. In de buitenkamer zorgt een trompetboom voor de nodige verkoeling en privacy, en verzacht het strakke geheel.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels