Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering

Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering

Zonwering

Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering, omdat de zonnestralen worden tegengehouden voor ze het glasoppervlak raken.

Hoe pakt u buitenzonwering aan?

U heeft verschillende mogelijkheden.

Een plantengroep, een luifel, een overstekende dakrand of zelfs dieper liggende vensters aan de zonzijde van uw woning zijn de eenvoudigste, goedkoopste en toch efficiënte zonweringsystemen.

Screens

Screens zijn gemaakt uit een synthetisch gaasdoek. Het is een zeer efficiënte zonwering die toch voldoende daglicht (gefilterd) binnenlaat. Hierbij zorgt een geleidingssysteem ervoor dat ze op hun plaats blijven, niet gaan wapperen of scheuren en dat insecten geen kans zien om binnen te komen. Daarnaast kunnen ze vaak zowel verticaal als hellend geplaatst worden. Zodus zijn de screens zeer handig voor een veranda of schuine glaspartij. De meeste screens zijn verkrijgbaar in verschillende (RAL-)kleuren.

Zonweringslamellen

Deze kunnen zowel horizontaal, verticaal als hellend geplaatst worden. Door de stand van de lamellen bepaalt u zelf hoeveel licht u binnenlaat. Deze stevige zonwering kan ook zo geplaatst worden dat ze inkijk op uw terras tegenhoudt.

Uitvalschermen / Kapsystemen

Uitvalschermen of kapsystemen hebben een uitvalshoek van 0 tot 120° en passen helemaal in de breedte van het raam. Dit systeem is permanent en gaat u niet zo vlug even demonteren. Ze bepalen dus het uitzicht van uw gevel. Daar staat tegenover dat ze veel mogelijkheden bieden qua kleur en afwerking.

Knikarmschermen

De schermen worden boven het raam gemonteerd en geven veel schaduw. Ze zijn gemaakt uit een stevig zeildoek. De markt biedt veel mogelijkheden qua kleur en maten. Zeildoek verkleurt en gaat scheuren na een lange tijd. De bediening van het scherm gebeurt manueel, elektrisch of nog handiger: via een domoticasysteem.

Design-zonnezeilen

De zonnezeilen zien eruit als nomadententen en worden gemaakt uit een licht (doorschijnend) textiel dat opgespannen wordt. Deze ‘tenten’ overdekken meestal een volledig terras en geven een ruimtelijk gevoel. Het is een vrij permanente oplossing: u zet ze niet zomaar eventjes open op een zonnige middag. De tenten kunnen wel opgeborgen worden in de winter.

Tekst Chantal Verrecas

Openingsbeeld Renson

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels