Bekijk de galerij Carte blanche voor de architect

Carte blanche voor de architect

Nieuwe appartementen en loften

De architect tekende niet enkel de plannen voor dit appartement, maar koos ook de meubels, de kleuren en de inrichting.

Het appartement nabij het centrum van Malmedy is een toonbeeld van harmonie. De architect tekende niet alleen de plannen, maar koos ook de meubels, de kleuren en de inrichting. Een symfonie zonder valse noten. Met drie glazen gevels, een rechtstreekse privé-ingang en ruime vertrekken leunt dit appartement dicht aan bij het concept van een woonhuis. De nadelen van mede-eigendom (onderhoud, hoge lasten,…) werden omzeild, terwijl alle troeven behouden bleven. In de duplex gaat de meeste aandacht ongetwijfeld naar de talloze architecturale hoogstandjes van de hand van architect Jean-François Crahay. Met kennis van zaken zorgde hij ervoor dat elke vierkante centimeter esthetisch benut werd.

Zijgalerijen

Een van de blikvangers zijn de loopbruggetjes naar de privé-ingang van de eigenaars. “De gemeenschappelijke ruimtes situeren zich op iedere verdieping aan de buitenkant, waardoor de lasten aanzienlijk lager liggen. Er is immers geen sprake van lokalen die verwarmd en onderhouden moeten worden”, legt de architect uit. Bijkomend voordeel: elke eigenaar heeft een eigen ingang, wat de privacy garandeert en mensen die een huis gewend waren, zich niet ongemakkelijk gaan voelen.

Licht alom

Het appartement dat we bezochten, heeft twee ruime terrassen van telkens 20 m², toegankelijk via grote schuiframen. Eentje ligt aan de noordzijde (naast de inkomdeur), het andere aan de zuidkant (vlakbij het salon). Ook in de oostelijk gelegen keuken valt het licht via de ramen gul binnen. Aan de noordzijde bedacht de architect trouwens vier vierkante lichtputten. “Eén zijde van elke lichtput werd rood geschilderd, met het oog op de weerkaatsing van het zonlicht.”

Stavie Deroc

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 355 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels