CD&V wil huurwaarborg optrekken tot drie maanden

Nieuws

CD&V wil de huurwaarborg opnieuw optrekken van twee naar drie maanden.

CD&V lanceert het voorstel op de huurwaarborg op te trekken naar drie maanden.’ Het evenwicht tussen verhuurders en huurders moet worden hersteld’, zegt Raf Terwingen, CD&V-fractieleider in de Kamer, in Het Nieuwsblad en De Standaard.

“Veel verhuurders haken af door de verlaging van de borg zes jaar geleden”, zegt Terwingen. “Daarom willen we die weer optrekken naar drie maanden. In mijn praktijk als advocaat merk ik dat verhuurders pas na enige tijd in actie schieten tegen slechte betalers, en dat de vrederechters het probleem pas erkennen vanaf drie maanden achterstand. Dus lijkt het logisch om drie maanden als norm te nemen.”

Het voorstel om de borg op te trekken staat in de Innesto-teksten over de vernieuwing van het partijprogramma van CD&V. De Vlaamse vastgoedmakelaars pleiten er ook voor om de termijn weer op te trekken.

Freya Van den Bossche: ‘Drie maand huurwaarborg kan echt niet’

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) moet niet weten van het voorstel van coalitiepartner CD&V. Minister Van den Bossche wijst erop dat naast de waarborg gezinnen ook al de eerste maand huur moeten betalen. “In de praktijk komt dat dus al neer op drie maanden. Op een moment dat steeds meer gezinnen het moeilijk krijgen om de rekeningen te betalen, kan je het die kwetsbare groep niet nog moeilijker maken.”

Van den Bossche benadrukt dat ze wel degelijk oren heeft naar de bekommernissen van de verhuurders. De minister verwijst onder meer naar het huurgarantiefonds dat op 1 januari volgend jaar in werking treedt. Eigenaars die zich bij het fonds aansluiten, zullen zich verzekeren tegen wanbetaling.

Vastgoedmakelaars zijn voorstander

“Steeds vaker blijken die twee maanden onvoldoende garantie te bieden als de verhuurder met schade of achterstal te maken heeft”, zegt woordvoerder Dajo Hermans van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.

“Veel verhuurders haken af door die te lage borg. Door de borg op te trekken hopen we meer verhuurders te houden en er ook nieuwe te vinden.”

De Vlaamse huurdersbonden vinden zo’n hogere borg dan weer geen goed idee, zegt woordvoerder Geert Inslegers. “Veel huurders hebben de borg van hun vorige huurwoning nog niet terug als ze de nieuwe al moeten storten. Maar ik begrijp natuurlijk ook wel het probleem van de verhuurders. Men kan dit enkel oplossen door meer huursubsidies toe te kennen.” (Belga/AVE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels