Cellenbeton als nieuw bouwmateriaal

Ruwbouw

Om in te spelen op de vraag naar kwalitatief bouwen tegen een betaalbare prijs, worden steeds meer bouwsystemen en materialen ontwikkeld waarmee dragende en niet-dragend binnenmuren in een mum van tijd kunnen opgetrokken worden. Cellenbeton is één van die materialen.

Om in te spelen op de vraag naar kwalitatief bouwen tegen een betaalbare prijs, worden steeds meer bouwsystemen en materialen ontwikkeld waarmee dragende en niet-dragend binnenmuren in een mum van tijd kunnen opgetrokken worden. Cellenbeton is één van die materialen. De bouwmarkt wordt ingenomen door nieuwe bouwsystemen voor dragend en niet-dragend binnenmetselwerk waarmee de opbouw vlugger gebeurt, de muur steviger is en de droogtijd korter. Ook de materialen worden lichter en zetten betere thermisch isolerende prestaties neer. We denken hierbij aan de snelle methode van het verlijmen van bouwblokken, maar ook aan lichtgewicht materialen zoals cellenbeton.

Wat is cellenbeton? Cellenbeton bestaat uit kalk, zand en cement en wordt in de woningbouw gebruikt voor dragend en niet-dragend binnenmetselwerk. Het wordt verwerkt tot blokken en panelen.

Soorten cellenbeton Voor het snelle werk zijn er de grote blokken die makkelijk en snel te verwerken zijn. Voor 1 m² muur zijn er slechts 6 blokken nodig. Ze hebben een tand- en groefverbinding en ergonomische ‘handgrepen’ die het tillen en plaatsen eenvoudiger en minder belastend voor het lichaam maken. De blokken worden meestal gelijmd maar kunnen ook gemetseld worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en worden op de werf op maat gezaagd. Door de gladde afwerking moeten de muren achteraf enkel nog dun bepleisterd worden. Een ruwbouw van een gemiddelde woning in cellenbetonblokken met een kleine bouwploeg duurt gemiddeld één week, wat dus ook zeer gunstig is voor het bouwbudget.

Daarnaast zijn er ook panelen, horizontaal en verticaal. Verticale panelen zijn plafondhoge panelen die worden gebruikt voor niet-dragende binnenwanden, hoofdzakelijk in projectbouw. De panelen hebben een gladde afwerking, zijn 10 cm dik, 50 tot 60cm breed en 240 tot 300cm hoog. De panelen hebben een tand- en groefverbinding en worden met paneellijm verbonden.

Horizontale panelen worden dan weer vooral in de industriebouw gebruikt. De panelen zijn zelfdragend maar kunnen geen vloerplaten of een dak dragen. Daardoor worden ze altijd gebruikt in combinatie met een staal- of betonstructuur.

(rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels