Cellenbeton voor luchtdicht bouwen

Cellenbeton voor luchtdicht bouwen

Bouwmethodes

Bouwers onderschatten nog al te vaak de impact van een luchtdichte gebouwschil op het E-peil van hun woning. Nochtans ligt een betaalbare en eenvoudige oplossing voor de hand: kies het juiste ruwbouwmateriaal.

Voor de bouw van een massieve woning bieden de YTONG-blokken van Xella een zeer geringe kans op luchtlekken: ze worden gelijmd, waardoor er geen lucht verloren gaat via de voegen, en ze hebben geen holle ruimtes zoals traditionele snelbouwstenen. Ook voor het dak is cellenbeton een betrouwbare oplossing: de dakplaten zijn niet alleen dragend en isolerend, maar sluiten ook perfect op elkaar aan.

Erkenning van het WTCB

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) heeft nu ook cellenbeton erkend als enige sluitende oplossing voor bouwknopen ter hoogte van de muurvoet van gevels.

Cellenbetonblokken voldoen volgens het WTCB als enige materiaal aan de regels van Eurocode 6 (EC6). Deze Europese norm voor metselwerkconstructies bepaalt bouwvereisten en rekenregels voor gewapend en ongewapend metselwerk. “Omdat andere isolerende bouwstenen op de markt vaak samengesteld zijn uit een combinatie van materialen, is het niet mogelijk om de stabiliteit en draagkracht van deze stenen te berekenen met de gekende regels uit EC6. Dat zou proefondervindelijk per project moeten gebeuren. YTONG-kimblokken zijn van nature isolerend en dragend en bieden daarom een sluitende oplossing voor bouwknopen ter hoogte van de muurvoet,” aldus ir Elly Van Overmeire, Technical Manager Xella België. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels