CIB heeft aanbevelingen voor problematiek immoborden klaar

Immo, Nieuws

De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) heeft enkele aanbevelingen klaar die het huidige, erg versnipperde, beleid rond immoborden in goede banen moet leiden.

De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) heeft enkele aanbevelingen klaar die het huidige, erg versnipperde, beleid rond immoborden in goede banen moet leiden.

De CIB stipt aan dat daarbij de sector gesensibiliseerd moet worden, maar het is ook een pleidoos voor de bevoegde overheden in ons land om meer uniforme en werkbare regels. Aanleiding van de nota is de kritiek van enkele politici die de aanwezigheid van immoborden in het straatbeeld ‘visuele vervuiling’ noemden.

De CIB engageerde zich om een antwoord te bieden op de zogezegde ‘wildgroei’ van immoborden. Heel wat spelers uit de sector, van vastgoedmakelaars tot externe specialisten, werden ondervraagd over deze problematiek; Daaruit groeide enkele beleidsuggesties die enerzijds de sector aanbelangen, maar anderzijds ook een oproep zijn naar de bevoegde overheden. Niet onbelangrijk om te weten is dat de spelregels voor het plaatsen van immoborden zeer lokaal bepaald zijn. Daardoor wordt de sector geconfronteerd met veel regels die allemaal anders zijn van gemeente tot gemeente. De Confederatie van Immoberoepen pleit daarom in eerste instantie voor meer uniformiteit en duidelijkheid in de regelgeving voor het plaatsen van borden.

Concrete uitgangsprincipes

Concreet wil de CIB dan ook haar leden sensibiliseren om de regelgeving strikt toe te passen als antwoord op de bezorgdheid van sommige gemeenten. Zo wordt onder meer gewezen op de Vlaamse stedenbouwkundige regelgeving, die stelt dat vastgoedmakelaars een vergunning moeten aanvragen voor publiciteitsborden groter dan 4 vierkante meter en dat borden bovendien binnen de twee weken na verkoop of verhuur moeten verwijderd worden.

Daarnaast zullen een aantal heel concrete principes het verschil moeten maken. Zo zou één bord of affiche per gevel per kantoor in principe moeten volstaan. Als het over een co-exclusieve opdracht gaat waarbij meedere makelaars op hetzelfde ogenblik een woning verkopen of verhuren, beveelt de CIB aan om met één gezamenlijk bord te werken. Wat het plaatsen van de typische V-borden betreft, stelt de sector dan weer dat deze geen belemmering mogen vormen voor de openbare veiligheid of de vlotte en veilige doorgang van voetgangers en fietsers. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels