CIB pleit voor vereenvoudiging en verlaging van registratierechten

Nieuws

Met meer dan 3,9 miljard euro inde de Belgische Staat vorig jaar een recordbedrag aan registratierechten. Als sectorvertegenwoordiger blijft de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) dan ook pleiten voor een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten.

Met meer dan 3,9 miljard euro inde de Belgische Staat vorig jaar een recordbedrag aan registratierechten. Als sectorvertegenwoordiger blijft de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) dan ook pleiten voor een vereenvoudiging en een nieuwe verlaging van de registratierechten om wonen betaalbaar te houden én de consument financiële ademruimte te geven.

Onlangs bleek dat het voor jonge gezinnen almaar moeilijker wordt om een hypothecaire lening te krijgen. Een analyse van de studiedienst van CIB Vlaanderen toonde aan dat er een forse daling was in het aantal jongvolwassenen dat een woonlening afsloot. Reden: de banken zijn minder happig om leningen te verstrekken, waardoor een steeds hogere eigen inbreng vereist is. Op het moment dat iemand een huis koopt, is elke vermindering van de aankoopkosten daarom welkom.

De sector houdt daarom een pleidooi voor een verlaging van de registratierechten. Met 10 procent registratierechten beschikt ons land over de hoogste transactiekosten van Europa. De vorige verlaging in 2002 bewees in elk geval dat dit soort beleidsmaatregelen een win-winsituatie kan creëren voor zowel de consument als de overheid.

Minder fraude en meer burgerzin

Toen de Vlaamse overheid begin 2002 de registratierechten voor het groot beschrijf van 12,5 naar 10 % verlaagde en voor het klein beschrijf van 6% naar 5% had dit een bijzondere impact. Nooit vonden er meer vastgoedtransacties plaats en nooit werd er minder in het zwart betaald. In beide gevallen zorgde dit ervoor dat de overheid een veelheid aan opbrengsten binnenkreeg. Lage tarieven zetten namelijk aan tot correct betalen van belastingen, tot minder fraude en meer burgerzin.

Naast een verlaging is er volgens de sector nood aan een vereenvoudiging van het stelsel van de registratierechten. Het huidige systeem met drie tarieven, diverse abattementen en de meeneembaarheid is complex en weinig transparant. De Confederatie van Immoberoepen vraagt hoe dan ook aan de volgende Vlaamse regering om werk te maken van een beleid dat ook jonge gezinnen en starters ondersteunt. Een verlaging en vereenvoudiging van de registratierechten kan daartoe bijdragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels