CO-vergiftiging maakte bijna 1.400 slachtoffers in 2009

Nieuws

Om mensen te wijzen op het gevaar lanceerde minister Turtelboom een nieuwe preventiecampagne tegen CO-vergiftiging.

In 2009 vielen in België 1.397 mensen ten prooi aan een CO-vergiftiging. Vijfendertig onder hen overleefden het niet. Een jaar eerder waren dat er nog 41. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom woensdagochtend bekend in Antwerpen.

Uit cijfers van het Antigifcentrum blijkt dat de slachtoffers voornamelijk tussen november en maart vielen. Twee derde was jonger dan veertig. Minister Turtelboom lanceerde woensdag een nieuwe preventiecampagne tegen CO-vergiftiging.

“De slachtoffers wonen vaak in oudere huizen, met oude of goedkope verwarmingstoestellen”, aldus Turtelboom. “Kansarmen en andere minderheden zijn zich vaak niet bewust van het gevaar.”

De nieuwe campagne richt zich specifiek op jonge gezinnen en minderheden. De preventietips worden verspreid via affiches, brochures en fotoromans. Die laatste zijn beschikbaar in elf talen en visualiseren de voornaamste risico’s.

Symptomen vergiftiging

CO is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een een slechte of onvolledige verbranding. Nagenoeg elk type verwarming kan een vergiftiging veroorzaken.

Belangrijk is te zorgen voor een goede verluchting in de ruimtes waar een verwarmingstoestel staat. Daarnaast is het aan te raden te investeren in een degelijk toestel dat regelmatig moet worden nagekeken.

Een nakende vergiftiging kan worden herkend door duizeligheid, moeheid, hoofdpijn of braken. Ook te veel roet op de muren bij een gasboiler, abnormaal veel vochtigheid in huis en een gele waakvlam zijn aanwijzingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels