Bekijk de galerij

In beeld: Van eenvoudige stadswoning tot bijzondere duplex

Architecten François Martens en Edouard Brunet sloegen de handen in elkaar om een typisch Brusselse woning om te vormen tot twee duplexen. We nemen je mee naar de hoogste verdieping, waar je praktisch met je hoofd in de wolken loopt.

In de onderste duplex bleven de ingrepen beperkt. De bovenste duplex, daarentegen, onderging heel wat ingrijpender wijzigingen. Belangrijkste doel: de beschikbare ruimtes maximaal benutten.

Totaalmeubel

Daarvoor ontwierpen de architecten één uniek meubelelement waar ze alle noodzakelijke functies voor het nieuwe appartement  in onderbrachten. Op het eerste niveau van de duplex omvat het aan de ene kant het toilet, dat in de traphal lijkt te zweven. Aan de andere kant loopt het over in de badkamer en vormt er de inloopdouche. Tussenbeide, en dus in het meubel, loopt een nieuwe trap naar het tweede niveau. Op de bovenste verdieping ontplooit dit meubel zich in de keuken en de nieuwe mezzanine.

Zwevende uitbreiding

Om het ruimtegevoel te vergroten – elk niveau meet immers maar 45 m2 – werden de twee niveaus zo veel mogelijk open getrokken. Dat is vooral zo op de bovenverdieping, die dienst doet als leefruimte.

De keuze om de leefruimte op de tweede verdieping onder te brengen, is eigenlijk logisch. Zo kwamen de slaapkamers van de twee duplexen boven elkaar te liggen, waardoor de hinder tussen de appartementen beperkt blijft. Bovendien zouden de eigenaars op die manier kunnen profiteren van het gulle zicht en licht op dit niveau. Om dat te dien ontmantelden de architecten de achterzijde van het dak en creëerden er een terras en een nieuw, uitkragend woonvolume. Door de grote raampartijen zonder profielen, die over een hoek doorlopen, onderscheidt het volume zich duidelijk van het bestaande.

Nieuwe zuidgevel

De achtergevel van de woning kijkt uit op het oosten, de voorgevel op het westen. Dankzij het nieuwe terras binnen het woonvolume creëerden de architecten ook een zicht op het zuiden. De grote ramen van het uitkragende volume lopen namelijk door en omkaderen het terras dat via een grote schuifdeur in de keuken toegankelijk is. Ze laten de leefruimte tijdens een groot deel van de dag in het licht baden.

www.francoismartens.be

www.eb-architecture.eu

 

Tekst Stephan Debusschere

Foto’s Laurent Brandajs

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels