Cocoonen op het terras

Interieur

Cocoonen is niet noodzakelijk iets dat zich uitsluitend afspeelt binnen de vier muren van onze woning. We kunnen het begrip ook doortrekken naar de tuin en het terras. Die maken immers ook deel uit van onze vertrouwde woonomgeving.

Cocoonen is niet noodzakelijk iets dat zich uitsluitend afspeelt binnen de vier muren van onze woning. We kunnen het begrip ook doortrekken naar de tuin en het terras. Die maken immers ook deel uit van onze vertrouwde woonomgeving.

Het uitbreiden van de cocooningsfeer naar de buitenruimte kan eenvoudig door de grenzen tussen binnen en buiten te laten vervagen. Daarvoor bestaan verschillende trucjes. Zo kunt u bijvoorbeeld buiten dezelfde materialen toepassen als binnenshuis. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde vloertegel van de keuken of de leefkamer om het terras mee aan te kleden. Desnoods kunt u een discreet onderscheid creëren door te variëren in afmetingen, maar wel steeds in hetzelfde materiaal: grote tegels buiten, kleinere formaten binnen, of omgekeerd.

Heeft u binnen een parketvloer, dan kunt u die niet zonder meer doortrekken naar het terras. Houtsoorten die als binnenvloer worden gebruikt, zijn doorgaans niet geschikt voor buitentoepassingen. Toch hebben fabrikanten van vloermaterialen ook hier weer voor een oplossing gezorgd: keramische tegels met houtimitatie en een antisliplaag. Qua materiaal werkt u dan wel met verschillende producten, maar visueel loopt de vloer quasi naadloos over naar buiten toe.

Een andere manier om de grenzen tussen binnen en buiten te laten vervagen, is werken met grote raampartijen met verzonken vloerprofielen. Staan de schuiframen open, dan wordt de binnenruimte ook letterlijk buiten en omgekeerd.

Nu komt her er nog op aan om de buitenomgeving, die als het ware een tweede woonkamer wordt, gezellig aan te kleden en in te richten. Daarvoor bestaan allerlei aangepaste oplossingen. Buiten cocoonen doet u immers niet in ordinaire tuinstoelen, in plastic. Integendeel: hier horen ook knusse zetels, een buitensalon met zachte kussens, en een tafel en stoelen die zo uit een interieur lijken te komen. In aangename materialen en oogstrelende kleuren. Onderzoek heeft aangetoond dat wij Belgen tot de grootste Europese afnemers van tuinmeubilair behoren: we zouden om de vier tot vijf jaar ons tuinmeubelset vervangen.

Vergeet ook niet de buitenomgeving te voorzien van een aangepaste sfeerverlichting, een afkapping en eventueel een verwarmingselement. Op die manier kunt u het seizoen dat u buiten kunt cocoonen, aanzienlijk verlengen. Zeker in een land als België, waar de weergoden ons niet altijd even goed gezind zijn…

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels