Cohousing in Vlaanderen professionaliseert

Cohousing in Vlaanderen professionaliseert

Immo, Nieuws

Vastgoed is nauwelijks betaalbaar, de eenzaamheid sluipt in de mens en we kennen onze buren niet meer. Cohousing biedt een oplossing voor de maatschappij van vandaag waar buren elkaar niet meer kennen en van gemeenschapsgevoel geen sprake meer is.

Cohousing wordt gezien als de nieuwe trend van 2013. Deze hype die voornamelijk is overgewaaid uit Denemarken wordt omschreven als een nieuw sociaal woonconcept dat vervreemding in onze woonomgeving tracht weg te werken. Typisch aan cohousing zijn de volledig uitgeruste privé-woningen met hun eigen keuken en badkamer, en dit gecombineerd met uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast is er ook een ‘centraal huis’, voetgangersstraat, speelpleintjes, ontspanningsruimten enzovoort. Het centraal huis bestaat uit een ruime keuken, kindercrèche, vergaderplaats, televisiekamer enzovoort.

Een cohousing project probeert via de typische architectuur het buurtgevoel een extra boost te geven. De cohousing wijk groepeert de verschillende woningen langs een voetgangersweg of rond een plein. Je parkeert steeds aan de rand waardoor jouw cohousing kern een groene omgeving kent. Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen die automatisch leiden tot een verhoogd gemeenschapsgevoel.

Professionalisering

Echter tot op vandaag is het nog moeilijk om een cohousing project te realiseren. Hoofdreden hiervoor is dat er té weinig kennis aanwezig is, en bij vele initiatieven financiële slagkracht ontbreekt. Daarom biedt Cohousing Projects cvba, een nieuwe coöperatieve onderneming, professionele ondersteuning. Gedelegeerd bestuurder Federico Bisschop legt uit: “Cohousing is een schitterend initiatief en hiervoor bieden we nu methodes aan om op een efficiënte en realistische manier projecten uit te werken. Wij zoeken dan een geïnteresseerde groep die we begeleiden en coördineren zodat we een efficiënt project kunnen realiseren.”

Momenteel staan er al een heleboel projecten op stapel in Gent, Antwerpen, Drongen, Baarle, Aalst en Deurne. Is cohousing ook iets voor jou? Neem dan eens een kijkje op de website. (YM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels