Collectief vervoer in de bouwsector zorgt voor duurzame mobiliteit

Nieuws

De bouwsector is de sector bij uitstek waar collectief vervoer massaal wordt toegepast. Daarop wijst Bouwunie aan de vooravond van de duurzame pendeldag, de 'Car Free Day'.

De bouwsector is de sector bij uitstek waar collectief vervoer massaal wordt toegepast. Daarop wijst Bouwunie aan de vooravond van de duurzame pendeldag, de ‘Car Free Day’.

Binnen de bouwsector zijn er heel wat verplaatsingen noodzakelijk. Daarom wordt er doordacht gehandeld om het aantal verplaatsingen en de nadelige gevolgen ervan binnen te perken te houden. De ruim 95.000 arbeiders in de bouw in Vlaanderen maken zoveel mogelijk gebruik van collectief vervoer naar de werf, en terug. Bovendien gebeurt dit vroeg in de ochtend, waardoor de kosten die veroorzaakt worden door files, vermindert worden.

De bouwsector heeft vele voertuigen op de baan en is onderworpen aan bijna alle verplichtingen die ook aan de transportsector worden opgelegd. We denken onder andere aan de tachograaf, de rij-en rusttijden alsook het rekeningrijden vanaf 2016. Maar de bouwsector is geen transportsector en heeft specifieke maatregelen nodig om hogere vervoerskosten te vermijden. Want deze zullen enkel de prijzen in de bouw doen stijgen.

“Onze bouwvakkers zijn inderdaad heel vaak op de baan. De hogere brandstofprijzen, het rekeningrijden vanaf 2016 en alle andere verplichtingen eigen aan het transport, zetten een opwaartse druk op de prijzen in de bouw. Dat moeten we kost wat het kost vermijden,” aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.”Vandaar dat wij vragen dat het cliquetsysteem, de teruggave regeling voor accijnzen op diesel voor beroepsgebruik, uitgebreid worden naar alle voertuigen in de bouw.” Bouw vraagt daarnaast goedkopere kilometertarieven in het nieuwe systeem van de kilometerheffing voor voertuigen die gebruikt worden voor collectief vervoer. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels