‘Comeback van hout’ in de schijnwerpers op Batibouw 2014

‘Comeback van hout’ in de schijnwerpers op Batibouw 2014

Nieuws

De hoofdthema's van Batibouw dit jaar zijn 'bijna-energieneutraal bouwen', 'betaalbaar wonen' en 'de comeback van hout'. Vooral het hout-thema valt op, want energiedossiers en betaalbaar wonen doken de voorbije jaren vaker op bij de hoofdthema's.

De hoofdthema’s van Batibouw dit jaar zijn ‘bijna-energieneutraal bouwen’, ‘betaalbaar wonen’ en ‘de comeback van hout’. Vooral het hout-thema valt op, want energiedossiers en betaalbaar wonen doken de voorbije jaren vaker op bij de hoofdthema’s.

“Hout is aan een niet te stuiten opmars bezig”, zegt de organisator over de keuze. “Het is een materiaal dat perfect past bij onze hang naar authenticiteit. Hout leeft en staat voor een warme sfeer, een vintage look en ambachtelijkheid. In digitale tijden gaan we opzoek naar iets tastbaar, iets echt, iets solide. Hout past perfect binnen deze tendens.”

De aandacht gaat uit naar alle aanpassingen van hout, gaande van meubelmateriaal tot houtskelet- en houtmassiefbouw.

Het thema “bijna-energieneutraal bouwen” past in de Europese richtlijn dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal moeten zijn. Vlaanderen bijvoorbeeld verstrengde op 1 januari het maximale E-peil (een maat voor de energiezuinigheid) voor nieuwe woningen van E70 naar E60. “Betaalbaar wonen” gaat dan weer over de invloed van onder meer de strengere energienormen op de initiële investering in een nieuwe woning, en over de mogelijkheden om de betaalbaarheid te vrijwaren. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels