Bekijk de galerij

Comfort en licht in lage-energiewoning

Nieuwbouw open

Op een breed perceel wilden de opdrachtgevers een comfortabele woning met veel lichtinval, maar zeker geen strakke, witte doos.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De ecologische materialen staan in functie van het concept en niet omgekeerd. 2. Papiervlokken als isolatie en milieuvriendelijke crépi zijn niet duurder dan traditionele materialen. 3. Het totaalconcept. Behalve de woning hebben we hier ook het interieur ontworpen. Daardoor is alles meer op elkaar afgestemd: het interieur klopt met het ontwerp van de woning.

Architect

Hippo architecten

Hoewel een lage-energiewoning hoog op de wensenlijst stond, mocht dat niet ten koste gaan van het ontwerp. De opdrachtgevers wilden in geen geval een compacte woning. Ze hadden een groot perceel gekocht en daar wilden ze volop van kunnen genieten. Uit ervaring wisten ze dat ze graag veel beweegruimte hadden.

Voor het ontwerp kreeg de architect carte blanche. Het programma was vrij traditioneel. Er moest een grote werkruimte komen met een werkblad van muur tot muur aan de straatzijde, een dubbele garage, een tv-hoek die afgescheiden is van de zithoek, een afzonderlijke eethoek en een centraal gelegen keuken, twee kinderkamers en een ouderslaapkamer.

Keuken centraal

Voor de vrouw des huizes is de keuken de plek bij uitstek waar het meest geleefd wordt. Vandaar wilde ze een breed uitzicht over de tuin en de zwemvijver. “Ik dacht aan bungalows uit de jaren zeventig, die heel sterk op de tuin gericht zijn. Door de vele ramen is langs alle kanten de tuin te zien, waardoor je het gevoel krijgt in de tuin te zitten. Dat gevoel wilde ik. En daar is de architect bijzonder goed in geslaagd.”

In de keuken staat een keukentafel voor het gezin, in de eetkamer een grote tafel om te vergaderen of om uitgebreid te dineren met bezoek. De opdrachtgevers vroegen ook om de breedte van het perceel maximaal te gebruiken. De functies in de woning zijn zo gesitueerd dat de bewoners maximaal gebruik kunnen maken van het uitzicht en de zon aan de achterkant. “We hadden een heel breed perceel”, vertelt de opdrachtgever.

“Het lag dus voor de hand dat die breedte gebruikt wordt, zodat we niet moesten kiezen of de leefruimte of de keuken op de tuin uitkijkt. We zitten in een heel mooi gebied en de relatie met buiten moest worden benadrukt.”

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 348 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels