Comfort wordt steeds belangrijker in de keuze om energiezuinig te renoveren

Nieuws

Iedereen die een woning bezit wil, ofwel meteen na de koop van een bestaande woning of na verloop van tijd bij een nieuwbouw, renovatiewerken uitvoeren. Uit een onderzoek van de Bouwunie blijkt dat comfort een grote rol speelt bij de keuze om energiezuinig te renoveren.

Bouwunie peilde bij bouwheren die van plan zijn om te verbouwen en te renoveren. Ze vroegen hen of ze de werken zelf zullen doen of een vakman wilden inschakelen. Tot slot werd ook nagegaan welke factoren een rol spelen om te kiezen voor energiezuinige investeringen.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar blijkbaar mag dit niet te veel implicaties hebben voor de portemonnee. Maar liefst 68% van de ondervraagden gaat zelf aan de slag, weliswaar in bepaalde situaties bijgestaan door een vakman. De grootste beweegreden hiertoe is het sparen van budget.

“Dit is opnieuw een duidelijk teken dat de loonkost in de bouwsector veel te hoog is en dat deze dringend moet verlaagd worden. De overheid moet hiervan een absolute prioriteit maken om de sector alle overlevingskansen te geven, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, als een reactie op deze trend.

Energiezuinig renoveren

De populairste renovaties zijn dakwerken, gevelisolatie, een nieuwe badkamer, nieuwe ramen en een nieuwe keuken. Heel wat van deze verbouwingen hebben te maken met het energiezuiniger maken van de woning. Dé belangrijkste motivatie is nog steeds de geldbesparing die een energiezuinige woning met zich meebrengt. 72% meent dat deze investeringen zich later zullen terugbetalen.

Het is echter ook opvallend dat 70% van de ondervraagden oordeelt dat een energiezuinige woning ook een heel wat comfortabelere woning is. Dus niet enkel de portemonnee en het milieu spelen een rol bij deze beslissing, de bouwheren wensten zichzelf een comfortabeler leven toe. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels