Bekijk de galerij

Comfortabel wonen… dankzij hout!

Nieuwbouw halfopen

Dirk en Kristel wensten een comfortabele maar eenvoudige nieuwbouwwoning. Een aantal punten waren daarbij erg belangrijk, onder meer een vlotte circulatie.

KRACHTLIJNEN 1. De woning is helemaal naar de tuin achteraan georiënteerd. 2. Vlotte circulatie tussen de verschillende vertrekken. 3. Grondplan en indeling zijn bijzonder eenvoudig en origineel.

ARCHITECTIngenieur-architect Nico De Roeck

Samen met architect Nico De Roeck beslisten Dirk en Kristel om een woning in houtskelet te bouwen. Voor de uitvoering (van de volledige bouw) deden ze een beroep op Arkana, een firma die gespecialiseerd is in houtskelet- en lage-energiewoningen. Dirk had bij een eerder bouwavontuur reeds met houtskelet gewerkt. De reden hiervoor was dat houtskelet een lichte constructie is en zo’n lichte constructie op dat moment de enige mogelijkheid was. Maar Dirk ontdekte onrechtstreeks een hele reeks andere voordelen, zoals onder meer het aangename binnenklimaat. En dat wilde hij ook in zijn nieuwe huis graag zo hebben.

Architect De Roeck: “Een houtskelet isoleert prima. De muren zijn even dik als een klassiek gemetselde spouwmuur, maar er zit meer isolatie tussen.” In dit geval werd klassieke glaswol als isolatie gebruikt. Om contactgeluiden te vermijden – wat vaak een nadeel is bij houtskelet – plaatste Arkana op de verdieping een zwevende dekvloer, waardoor het contactgeluid geminimaliseerd wordt.

Vlotte circulatie

Het resultaat is een driegevelwoning die met twee soorten gevelsteen – voor het contrast – en met cederhout werd bekleed. De garage bevindt zich weliswaar vooraan, maar werd evenwijdig met de straatlijn georiënteerd. Daardoor staan huis en garage beter met elkaar in verhouding en het resultaat is dat de garage niet al te prominent aanwezig is. De toegang tot het huis werd samen met de garage vormgegeven en vormt, door de bekleding met cederhouten planken, haast een in het geheel ingeschoven volume.

Het huis is compact, onder meer door een open keuken die in de centrale woonruimte is geïntegreerd. Er is een rechtstreekse toegang tot de bijkeuken en garage. “Dat bespaart ons heel wat afstand als we met de boodschappen thuiskomen,” zegt Kristel. Net die vlotte circulatie was een van de prioriteiten op het programmalijstje van de bouwheren. “Voordien woonden we op een appartement en het sjouwen met de boodschappen van de garage naar de zoveelste verdieping vond ik er echt te veel aan, vandaar.”

Grote schuiframen

De woonkamer is heel helder dank zij de grote schuiframen in de zuidelijke achtergevel. Architect De Roeck: “Wanneer er in de zomer te veel zonlicht binnenvalt, worden de schuiframen wijd opengezet om oververhitting te vermijden. Houtskelet heeft bovendien het voordeel dat de constructie ‘s nachts snel afkoelt als je de vertrekken ventileert.”

In de zuidwestelijke zijgevel en in de voorgevel kwamen enkele hoge bandramen, verticale en vierkante ramen. De hoge ramen verzekeren de bewoners privacy ten opzichte van de buren rechts en anderzijds zorgen ze wél voor extra daglicht. Ook de hal en nachthal worden op die manier op natuurlijke wijze verlicht.

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels