Commissie Energie keurt hervorming groenestroomcertificaten goed

Commissie Energie keurt hervorming groenestroomcertificaten goed

Energiebronnen, Immo, Nieuws

De Commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft de hervorming van de groenestroomcertificaten goedgekeurd. De drastische daling van de certificaatprijs voor zonnepanelen tot 90 euro/MWh vanaf 1 augustus 2012 is daarmee zo goed als een feit.

In de Commissie Energie keurden de meerderheidspartijen het voorstel van decreet over de hervorming van de groenestroomcertificaten ongewijzigd goed, inclusief de daling van de steun voor zonnepanelen naar 90 euro per MWh voor alle nieuwe PV-installaties vanaf 1 augustus. De waarde zal ook maar 10 jaar lang gewaarborgd zijn en geen 20 jaar zoals nu het geval is.

Dit tot groot ongenoegen van de sectororganisatie PV Vlaanderen en de Vlaamse regulator voor energie (VREG). De VREG vond dat de regeling te snel in werking zou treden terwijl PV-Vlaanderen dit ‘stop & go’ beleid aanklaagt en eist meer visie en beleid op het vlak van groene energie.

“De PV-markt is nu al bijna stilgevallen volgens de recente cijfers van de VREG”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen. “En met deze daling stevent de PV-sector in Vlaanderen af op een tijdelijke stillegging van de sector tot het nieuwe systeem vanaf januari 2013 in werking treedt.” De PV-sector stelde een amendement op voor het voorstel van decreet: een minder zware knip in de ondersteuning met tijd voor de sector om zich te reorganiseren. Het amendement voorzag een daling van 210 naar 150 euro per 1 oktober 2012 en een beperking van de duur van de steun van 20 tot 15 jaar. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels