Bekijk de galerij Communicerende volumes

Communicerende volumes

Nieuwbouw open

Totale openheid en communicatie doorheen het hele huis.

KRACHTLIJNEN1. Het gevoel van ruimte, dankzij de enorme raampartijen en de uniformiteit in materialen en kleuren. 2. De beschermende muur aan de straatkant die de drukte van de rust in de tuin scheidt. 3. De identieke compositie van elke gevel: een vol oppervlak met eenvoudige maar doordachte openingen. 4. De loft-stijl van het huis past bij de leefgewoonten van de bewoners.

ARCHITECTRaphaël Barigand

De beperkingen van het trapezevormige terrein waren bepalend voor de architectuur van deze buitengewone woning. Parallel met de grenzen van het perceel werden twee loodrechte assen gecreëerd. Langs de straatkant kreeg de woning een gesloten karakter, terwijl het geheel aan de tuinzijde gul werd opengewerkt. Een doordacht contrast om ten volle van de rust van het bos achteraan te kunnen genieten. Een huis op maat van de eigenaars die perfect wisten wat ze wilden.

Het bouwterrein was gelegen in een kleine verkaveling van twee percelen en was oorspronkelijk aan traditionele voorschriften onderworpen. “Om die te kunnen wijzigen, moest de meerderheid van de bewoners van de verkaveling akkoord gaan. In ons geval ging het gewoon om onze buren, die gelukkig geen bezwaar maakten”, legt de eigenaar uit. Zo werd de vergunning in amper dertig dagen tijd afgeleverd. Een record voor een zo ongewone constructie.

DynamischHet centrale volume, dat loodrecht staat ingeplant ten opzichte van de straat, wordt ‘onderbroken’ door een schuin volume dat de trapezevorm van het terrein volgt en in de initiële box binnendringt. Door de in de elkaar grijpende eenheden ontstonden er binnenshuis schuine muren die de ruimte verbazend structureren.

Op de verdieping zijn slechts twee van de vier vertrekken rechthoekig, terwijl de andere ruimten opmerkelijke vormen kregen, bepaald door een of meer hellende muren. Daardoor krijgt het geheel iets dynamisch. Het ‘uitstekende’ gedeelte van het schuine volume herbergt de inkomhal en de linnenkamer.

Het centrale volume werd afgewerkt in grijze baksteen en in diezelfde kleur opgevoegd. “De kubusvorm wordt gemodelleerd door smalle bandramen”, merkt de architect op. Om dat ritme te doorbreken, grijpt een tweede schuine ‘box’ uit panelen in fineerhout in het eerste volume. “Die panelen met wisselende afmetingen doen denken aan een Tetrisspel of een legpuzzel.

Ze verlenen het geheel een zekere dynamiek”, oordeelt de architect. Boven dat gedeelte werd het ‘vliegtuigvleugeldak’ met zink bekleed, terwijl op het centrale dak leien liggen.

MateriaalkeuzeHet huis ziet er groot uit dankzij de open vertrekken, de brede ramen die van vloer tot plafond doorlopen én de mezzanine die het geheel verticaal meer volume verleent. In werkelijkheid bedraagt de bewoonbare oppervlakte 175 m².

Het gevoel van ruimte dat daaruit voortvloeit, werd versterkt door een doordachte materiaalkeuze. Zo werd het volledige gelijkvloers afgewerkt met antracietkleurig gepolierd beton dat alle visuele grenzen doet verdwijnen. Diezelfde techniek wordt ook op de verdieping gehanteerd, waar in alle kamers laminaat werd gelegd.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels