Bekijk de galerij

Compact en toch ruimtelijk

Nieuwbouw open

Een jong paar met twee kinderen woonde voordien in een vrijstaand oud, donker huis dat moeilijk te verwarmen was.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De woning is functioneel en open. 2. Budgetvriendelijk, elke vierkante meter is benut. 3. Het verschuiven van de nok, kinderkamers zouden zonder duplex te klein geweest zijn. 4. Het aandacht voor de details als de onzichtbare raamprofielen en de weggewerkte dakgoot.

Ontwerp

Architect Manuel Gordts, GMF-Architecten – 0477 06 31 30

Architect Manuel Gordts van GMF-architecten ontwierp voor hen een woning met een grondoppervlak dat minder diep is dan de voorschriften toelieten, maar daarom niet minder ruimte biedt. Hij legde het accent in de hoogte, verschoof de nok van het zadeldak naar achteren en creëerde op die manier een ruimtelijk gevoel. Bovendien vermeed hij in zijn ontwerp alle overbodige circulatie. Door het compacte grondplan spaarden de opdrachtgevers een hoop geld uit.

Oriëntatie

De linkerzijgevel ligt op het noorden en is gesloten, op een groot raam van twee bij twee meter na, dat de nachthal van daglicht voorziet. De op het westen gerichte voorgevel bestaat op het gelijkvloers grotendeels uit een glaspartij om de avondzon in de leefruimte binnen te laten. De schuin geplaatste hagen in de voortuin verzekeren privacy.

In de rechterzijgevel langs de zuidkant werden bewust geen ramen geplaatst om oververhitting te vermijden, en om de woning af te schermen van de buren. De oostelijk gelegen achtergevel bestaat net als de voorgevel voornamelijk uit glas om het contact met de tuin te versterken.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels