Bekijk de galerij Compacte inbreiding

Compacte inbreiding

Nieuwbouw gesloten

Het terrein was breed en zeer ondiep. Een zegen en een vloek tegelijk, die om een compacte invulling vroeg.

KRACHTLIJNEN

  1. Een nieuwbouwwoning met een hedendaagse architectuur waarvan de afmetingen perfect aansluiten op de twee aanpalende woningen van een verschillend type.
  2. Het is een klein perceel, slechts tien bij vijftien meter. De uitdaging was om zo compact mogelijk te bouwen.
  3. De benedenverdieping bestaat uit een open plan, maar toch met enige afscheiding door wanden en glazen schuifpanelen. De verdieping is klassieker ingedeeld in meerdere kamers.
  4. De tuin is als tuinkamer zeer intens betrokken bij het huis: de oppervlakte en vorm van woonruimte en tuin zijn nagenoeg gelijk en met elkaar verbonden door een gevelbreed schuifraam.

ARCHITECT DAS architecten

De bouw van het huis begon met een berekend risico. Op het perceel stond een laag gebouw met drie garages en een achterliggend tuintje die bij het links aanpalende huis behoorden. Een bijkomende uitdaging was dat het nieuwe huis letterlijk op een scharnierpunt zou komen tussen twee verschillende huizentypes in waarvan de kroonlijsthoogte sterk verschilde.

De architectuur zou duidelijk hedendaags worden, maar het huis moest qua afmetingen liefst wél aansluiten op die beide types en kroonlijsthoogtes. Dat werd opgelost door middel van een dakterras aan de straatzijde ter hoogte van de eerste verdieping. Door het dakterras wordt de dakrand optisch verlaagd, zodat hij perfect aansluit op die van de naburige woning met de lage kroonlijsthoogte.

Creatief ontwerp

Het perceel is niet groot, slechts tien op vijftien meter. Zeer ondiep, maar ook zeer breed. “Juist daarom een ongeziene kans. Hoe dan ook vroeg het perceel om een creatief ontwerp. Het werd een zeer compacte woning. “Maar een met een niet gering programma, want er zijn drie slaapkamers en een bureau.” Een manier om ‘compact’ concreet vorm te geven, is de openheid van het grondplan.

De keuken is niet helemaal open, maar voelt toch aan als één geheel met de woonkamer en de polyvalente ruimte. De oppervlakte en vorm van de tuin zijn een spiegelbeeld van de woonkamer. De dynamiek binnen/buiten krijgt nog meer gestalte door het gevelbrede schuifraam dat huis en tuin(kamer) intensief met elkaar verbindt.

Compact en luchtig

De eerste verdieping is ingedeeld op een klassieke manier, met een ouderslaapkamer met dressing en wasberging, een badkamer en een kinderslaapkamer. Op de zolderverdieping onder het hellende dak werd een ruim bureau en een tweede kinderslaapkamer voorzien. Compact en luchtig zijn opnieuw de sleutelbegrippen van die indeling. De trap en overloop lopen evenwijdig met de straatzijde.

De kamers van de eerste verdieping bevinden zich aan de tuinzijde. De ouderslaapkamer heeft evenwel ook verbinding met de straat: ze sluit aan op een dakterras met een groot schuifraam dat zich overhoeks rond het dakterras ‘plooit’. Ook de dressing bevindt zich in een smal compartiment evenwijdig met de voorgevel.Het huis wordt beneden verwarmd met vloerverwarming, boven door middel van radiatoren. Een zonneboiler zorgt voor de productie van warm water. Samen met een bijhorend ventilatieprincipe werd een E-peil 70 en een K-peil van 38 gehaald.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels