Bekijk de galerij

Compacte woning, krap budget

Renovatie gesloten

Een vervallen schuur wordt omgevormd tot een compacte eengezinswoning.

Krachtlijnen (volgens de architect)1. De zuidelijk gelegen patioruimte aan de straatkant en de karakteristieke muur van witte zandstenen. 2. De ruimtelijkheid in een zeer compact volume. 3. De organisatie van het huis op basis van open tussenniveaus.

OntwerpArchitect Johan De Coster, RAUM architecten – 03 239 10 18

Het stuk grond lag in de schaduw van een kasteel dat is omgevormd tot een wellnesscentrum, naast een veldweg met een kapelletje. Het was geen evidente opgave. Maar wat de opdrachtgevers en de architect direct opviel, was de zuidelijk georiënteerde ommuurde voortuin. Architect De Coster: “Als we die schuur grondig mochten verbouwen op de plaats waar ze stond, leek me dat een interessante plek voor een compacte woning.”

De planorganisatie volgt uit de aanwezige omgevingskwaliteiten: de eetruimte en de keuken geven uit op de buitenruimte vooraan, een naar het zuiden gerichte patio. Achteraan biedt de zitruimte een fraai uitzicht op de glooiende velden. De niveauverschillen zorgen voor een maximaal ruimtegebruik onder de opgelegde dakvorm en verruimen de binnenruimtes.

Beperkingen In eerste instantie plande de architect een nieuw volume dat bestond uit twee bouwlagen met een plat dak, maar dat mocht niet. Monumentenzorg legde nogal wat beperkingen op: het oorspronkelijke beeld moest gevrijwaard worden, er moest met een zadeldak gebouwd worden en de schuur moest blijven staan.

De architect moest dus rekening houden met twee beperkingen: het budget en het beschikbare bouwvolume. In zijn ontwerp beperkte hij gangen en overbodige details. De opdrachtgevers maakten aan de hand van foto’s duidelijk welke sfeer in hun woning moest heersen. Ze hadden onder meer een ruime dakwoning in loftsfeer voor ogen. Die sfeer vertalen naar een bebouwbare oppervlakte van amper tachtig vierkante meter is een schier onmogelijke opdracht.

De architect ontwierp onder de opgelegde dakvorm een woning die bestaat uit verschillende in elkaar overlopende niveaus. Alle ruimtes liggen dicht bij elkaar, maar zijn open, zodat er toch een heel ruimtelijk gevoel ontstaat op een beperkte oppervlakte.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 346 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels