Confederatie Bouw: ‘Aansprakelijkheidsverzekering kan contraproductief en duur zijn’

Confederatie Bouw: ‘Aansprakelijkheidsverzekering kan contraproductief en duur zijn’

Bouwmethodes

Volgens de Confederatie Bouw zal de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers 'contraproductief werken en duur zijn'. De maatregel werd aangekondigd door minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aankondigde, wordt sceptisch onthaald bij de aannemers. “Dit is niet waar de consument zit op te wachten”, zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Hij vreest dat de maatregel contraproductief zal werken en duur zal zijn.

“We zeggen niet zomaar ‘no way’ tegen de minister; we blijven bereid tot overleg”, benadrukt De Mûelenaere allereerst. “We begrijpen zijn bekommernis – de bescherming van de consument -, maar we vrezen dat zo’n verplichte verzekering dat doel niet zal bereiken, integendeel.”

‘Zuurstof, geen verstikking’

De topman van de Confederatie Bouw wijst erop dat aannemers nu al tien jaar aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken. “Ze zullen gebreken dus herstellen in die periode.” Hij vreest dat een verzekering zal leiden tot “deresponsabilisering” van de sector: aannemers zullen gebreken niet meer herstellen maar doorverwijzen naar de verzekering.

Daarnaast waarschuwt de Confederatie Bouw voor extra kosten. Ze voorspellen dat het systeem de bouwkost met tot 5 procent kan verhogen en het bouwproces kan vertragen.

De Mûelenaere vraagt zich nog af of verzekeraars wel bereid zullen zijn te verzekeren, en tegen welke premies. “Gezien de economische context en de concurrentie van buitenlandse bedrijven is het een slecht moment om onze bouwbedrijven opnieuw op kosten te jagen. Wij vragen nieuwe zuurstof voor onze bedrijven, geen verstikking”, besluit hij. (Belga/WB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels