Confederatie Bouw kant zich tegen harmonisering naar boven voor statuut arbeiders

Immo, Nieuws

"We willen en kunnen het statuut van arbeiders niet naar boven harmoniseren, want dat kunnen de bouwbedrijven onmogelijk financieren."

“We willen en kunnen het statuut van arbeiders niet naar boven harmoniseren, want dat kunnen de bouwbedrijven onmogelijk financieren.” Dat zei Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vrijdag bij de voorstelling van een studie over de werkgelegenheid in de bouwsector sinds 2000. Daaruit blijkt dat de werkgelegenheid in die sector vanaf 2000 ononderbroken is blijven groeien.

Begin 2012 is er echter een trendbreuk gekomen: in dat jaar gingen meer dan 3.000 jobs verloren. Het aantal arbeiders daalt al langer. De groei sinds de crisis van 2008 is enkel toe te schrijven aan de bedienden. “Als elke arbeider dezelfde ontslagvergoeding moet krijgen als een bediende, wordt België als investeringsland van de kaart geveegd”, meent De Mûelenaere. Hij waarschuwt voor een nog groter banenverlies dan de 3.184 jobs die in 2012 verloren gingen.

Dat jobverlies is onder meer te wijten aan een aantal tendensen waarmee de sector geconfronteerd wordt, zoals een stijgend aantal werknemers van buitenlandse nationaliteit en meer uitbesteding. Het aantal buitenlandse arbeidskrachten steeg “gestaag en snel, en wordt nu geraamd op 18.500 arbeidsplaatsen op basis van de aangiften”.

“Een harmonisering naar boven verzwakt de werkgelegenheid voor loontrekkenden, die sowieso al een sterke concurrentie ondervindt met het buitenland.” De Mûelenaere meent dan ook dat er redelijke keuzes gemaakt moeten worden om te verzekeren dat de bouwsector jobs blijft creëren.

De sectororganisatie wijst erop dat de activiteit en de werkgelegenheid in de bouw voor goed 10 procent van de staatsinkomsten zorgen. “De positie van onze bedrijven kan door die harmonisering nog meer aangetast worden”, klinkt het. Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere wijst op twee gevaren: een nieuwe verzwaring van hun kosten en een nieuwe aantasting van de arbeidsflexibiliteit. “We ramen de meerkosten van de harmonisering op 3 procent van de loonmassa, te verhogen met 3 procent meerkosten van de harmonisering van het sectorale onderdeel.”

Het Grondwettelijk Hof verwacht ten laatste op 8 juli een oplossing in het dossier over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. “Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan de onzekerheid, maar daarvoor mag de werkgelegenheid niet opgeofferd worden.” (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels