Confederatie Bouw pleit voor flexibel bouwverlof

Confederatie Bouw pleit voor flexibel bouwverlof

Actualiteit, Nieuws

Als er één ding zeker is, is het dat de bouw het grootste deel van juli - en soms ook nog in augustus - stilligt. Hoewel het overgrote deel van de bedrijven en aannemers dit collectieve bouwverlof volgt, is het geen verplichting. In de nasleep van de coronacrisis herhaalt de Confederatie Bouw dat het inderdaad om een aanbeveling gaat. Zij raden bouwbedrijven aan om samen met hun werknemers tot een flexibele consensus te komen.

Als gevolg van de coronacrisis lag tot tweederde van de bouwbedrijven in ons land volledig stil. Daardoor is er wel wat vertraging opgelopen. Het zou dus best kunnen dat bedrijven tijdens het bouwverlof willen doorwerken om wat verloren productietijd in te halen, aldus de Confederatie Bouw. Zij vragen dus de nodige flexibiliteit in het organiseren van de vakanties. Maar, bedrijven die de aanbevolen data niet willen hanteren, moeten dit eerst overeenkomen met hun vakbondsdelegatie of, bij gebrek daaraan, met hun werknemers.

De vakbonden begrijpen de vraag van de Confederatie, maar die komt volgens hen te laat. “De discussies voor dit jaar zijn al maanden afgerond. Het is niet de bedoeling dat we hier twee weken voor de start van het verlof mee bezig moeten zijn. De meeste arbeiders hebben hun vakantie trouwens al vastgelegd”, aldus Pierre Cuppens, Algemeen secretaris van ACV bouw. “We zijn sociale partners, we moeten dit onder elkaar bespreken in het paritair comité, niet in de publieke sfeer,” betreurt de federaal secretaris Bouw van de socialistische vakbond, Brahim Hilami.

Het bouwverlof duurt over het algemeen drie of vier weken, en start midden juli, soms één tot twee weken eerder of later, afhankelijk van de regio. Een overzicht vind je hier.

Tekst Jasper De Spiegeleer
Beeld Shutterstock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels