Confederatie Bouw stelt zich vragen bij cijfers over dalend aantal buitenlandse werkkrachten

Actualiteit, Nieuws

De Confederatie Bouw stelt zich vragen bij de cijfers die woensdagochtend in enkele kranten werden gepubliceerd en waaruit zou blijken dat het aantal buitenlanders in de bouwsector 'spectaculair' is gedaald. "Deze situatie is niet wat onze bouwbedrijven dagelijks ervaren. Integendeel: ze stellen geen afname, maar eerder een toename van het aantal gedetacheerden vast", luidt het.

Volgens cijfers in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg steeg het aantal Belgische werknemers en zelfstandigen het voorbije jaar met meer dan 2.200. Het aantal gedetacheerde buitenlanders zou dan weer met bijna 7.000 in aantal zijn gedaald. Op het kabinet van staatssecretaris Philippe De Backer zegt men dat de cijfers afkomstig zijn van de Nationale Bank en van de RSZ. Maar de sector stelt er zich vragen bij, vooral het cijfer van het dalend aantal buitenlandse werkkrachten.

“Uit officiële statistieken die we eerder publiceerden, blijkt dat het fenomeen van de gedetacheerden zich doorzet”, luidt het bij het Confederatie Bouw. “Zo steeg de activiteit in de bouw met 3,5 procent in 2016, terwijl de tewerkstelling onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid met amper 0,7 pct toenam, voornamelijk door een toename van het aantal zelfstandigen”.

Een statistiek van Constructiv, die de beroepsorganisaties van de sector groepeert, toont op zijn beurt een stijging van het aantal unieke gedetacheerde arbeiders op Belgische werven met 9,5 procent in 2016. De Confederatie Bouw wil daarom graag een ontmoeting met De Backer over de berekening van de cijfers. “Enkel op basis van breed aanvaarde statistieken kan men de problematiek van sociale dumping en deloyale concurrentie aanpakken”, luidt het.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels