‘Consument draait op voor zonnepanelenparken’

Nieuws

De PVDA stelt dat grote zonneparken nog 20 jaar lang 231 miljoen euro aan subsidies voor groene stroom zullen ontvangen. "Het is onrechtvaardig dat de consument hiervoor zal moeten opdraaien", luidt het bij de partij.

Grootschalige zonnepanelenparken zullen nog 20 jaar lang 231 miljoen euro aan subsidies voor groene stroom ontvangen. Dat stelt PVDA op basis van een eigen studie. De partij noemt het “onrechtvaardig” dat de consument nog 20 jaar lang zal “opdraaien” voor die opgelopen subsidiekosten.

De Vlaamse regering pakte de overdreven subsidiëring van megazonneparken eerder al aan door de subsidies fors af te bouwen. Maar voor de PVDA is het “onbegrijpelijk” dat er niet geraakt wordt aan bestaande installaties. “En daar zit het probleem”, zeggen PVDA’ers Tom De Meester en Johan Canipel. “Want die kost wordt grotendeels doorgerekend aan de consument. En dat is onrechtvaardig. Grote zonnepanelenparken werden overgesubsidieerd. Waarom moet de consument opdraaien voor foute keuzes van de Vlaamse regering”, luidt het.

Uit een berekening van de PVDA blijkt dat 3.386 grootschalige zonneparken ook de komende jaren 231 miljoen euro aan subsidies zullen opstrijken. De PVDA stelt de Vlaamse regering voor om de kosten voor groene stroom uit de distributienettarieven te halen (zoals in Wallonië) en de factuur naar Electrabel te sturen. “Waarom zou je gezinnen op kosten jagen, als Electrabel jaarlijks 1,2 miljard euro woekerwinsten maakt?”, luidt het.

Daarnaast pleit de partij voor een doorlichting van de grote zonneparken. “De misbruiken bij grote bedrijven moeten eruit. Wij willen een onderzoek naar de rendabiliteit van de 3.386 grote zonnepanelenparken. Woekersubsidies en luxerendementen moeten aangepakt worden.” (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels