Consument moet 12 procent meer ophoesten voor energie

Nieuws

De energie-inflatie is in het eerste kwartaal zeer fors toegenomen.

De consument betaalde het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,2 procent meer voor energiedragers dan een jaar voordien, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium.

In de buurlanden namen de consumptieprijzen voor energiedragers gemiddeld maar met 7,3 procent toe. “De forse jaar-op-jaar-prijsstijging van de aardoliekoersen, gecombineerd met een waardevermindering van de euro tegenover de dollar, hadden vrijwel onmiddellijk een impact op de consumptieprijzen van aardolieproducten zoals motorbrandstoffen (+10,2%) en huisbrandolie (+17,7%)”, zegt het Prijzenobservatorium.

Maar daar blijft het niet bij. “Ook voor gas (+16,4%) en elektriciteit (+9,7%) zorgt de koppeling van de energiecomponent in de tariferingformules van energieleveranciers aan de aardolieprijs of aan de prijs van andere energetische grondstoffen, voor een opwaartse impact op de consumptieprijs.”

Inflatie

En zo voegt het observatorium toe, zeker voor elektriciteit wordt die opwaartse impact nog versterkt door de gestegen tarieven van de netwerkbeheerders. Federaal staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet kaartte nog aan dat “de distributiekosten waarvoor de gewesten bevoegd zijn, 40 procent uitmaken van hun factuur”. Driekwart van het inflatieverschil met de buurlanden kwam van de productgroep energiedragers, luidt het nog.

De inflatie, volgens de geharmoniseerde index van de consumptieprijzen, bedroeg in het eerste kwartaal 3,2 procent tegenover 3,5 procent in het laatste kwart van 2011. “In onze drie voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) vertraagde de inflatie ook, en kwam ze uit op 2,5 procent, nog steeds heel wat lager dan in België.” (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels