Creëer koelte door verstuiving

Creëer koelte door verstuiving

Veranda en terrasoverkapping

Heeft u al gemerkt dat het koeler is in de buurt van een waterval of een fontein? Een verstuiver doet de omgevingstemperatuur op een gelijkaardige manier dalen door ontelbare waterdruppeltjes te verspreiden. Die waterdruppeltjes verdampen meteen als ze met de lucht in contact komen en doen zo de omgevingstemperatuur dalen. Daardoor ontstaat een aangenaam gevoel van koelte, zonder dat u nat wordt.

Een verstuiver is een toestel dat u zowel binnen als buiten kunt installeren. Via een pomp onder (60 bar) druk, wordt water tot microdruppeltjes herleid. Die microdruppeltjes, die een dunne nevel lijken te vormen, verdampen ogenblikkelijk. Tijdens dat natuurlijke verdampingsproces (waarbij het water in een andere toestand overgaat) wordt warmte verbruikt.

Om te verdampen, benut het water immers de thermische energie uit de omgevingslucht en wordt er dus warmte verbruikt. Die natuurlijke opname van calorieën leidt tot een daling in de temperatuur in de ruimte waar de thermische uitwisseling plaatsvindt. Die temperatuurdaling in de lucht kan makkelijk 5 tot 10 °C bedragen, wat onmiddellijk een gevoel van koelte in een kamer of onder een tent geeft. De fijne neveldruppeltjes maken bovendien niemand nat. Het verstuivingsprincipe wordt als ecologisch én zuinig beschouwd: de lucht wordt op een goedkope manier afgekoeld zonder dat u daarvoor complexe airconditioning systemen moet installeren.

De druk van 60 bar voorkomt dat de nevel mensen nat maakt. Onder de 60 bar zouden de waterdruppeltjes niet snel genoeg verdampen en de omgeving wél nat maken. Hoe hoger de druk, hoe kleiner de druppeltjes en hoe sneller die verdampen. Verstuiving is ook de enige techniek die kan worden gebruikt om een buitenruimte af te koelen.

Installaties voor professioneel gebruik omvatten doorgaans een systeem van sproeimonden die in de te koelen ruimte worden gemonteerd om een koelgordijn te vormen of als nevelventilator te fungeren.

Verstuivers voor particulieren zijn lichter en vaak draagbaar. Ook daarvan, zijn er heel wat verschillende modellen op de markt: van de eenvoudigste (al dan niet voorzien van een ventilator op wieltjes) tot de meest gesofistikeerde. Sommige modellen verstuiven naast de nevel ook essentiële oliën die (naargelang de gekozen oliën) relaxerend óf stimulerend kunnen werken.

Benoît Bilocque – Econologic

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels