Creëer leefruimte in uw kelder

Creëer leefruimte in uw kelder

Kelders en funderingen

Het overgrote deel van de Belgische kelders wordt vandaag enkel als bergruimte gebruikt. Zelden hebben ontwerper of bewoners de reflex om die ondergrondse ruimte te valoriseren tot leefruimte. Nochtans is dergelijke leefruimte goedkoper om te bouwen, want u hebt geen buitenafwerking nodig. Ondergronds leven vraagt wel enkele belangrijke aandachtspunten.

Waterdichtheid

Wanneer u een kelder bewoonbaar wilt maken, kiest u het best voor een ter plaatse gestorte betonkelder. Hier hebt u de meeste garantie op waterdichtheid en een constante luchtvochtigheid.

Isolatie

In geval van een nieuwbouw plaatst u isolatie onder de vloerplaat – indien u bouwknopen wenst uit te sluiten – en aan de buitenzijde van de kelderwanden. De isolatie moet een hoge drukvastheid hebben en vochtbestendig zijn.

Wilt u een bestaande kelder bewonen, dan kunt u isolatie aanbrengen op de vloer en de wanden en die vervolgens voorzien van een afwerking. Er bestaan ook kant-en-klare systemen in de handel die in één beweging isolatie en wandafwerking bieden. Alleen wanneer u een steenachtig materiaal – bijvoorbeeld cellenbeton – gebruikt voor de isolatie van de gevels, is een dampscherm niet nodig. Bij alle andere isolatiematerialen gebruikt u het best wel een dampscherm.

Ventilatie

De ventilatievoorwaarden voor kelders zijn net dezelfde als voor de andere ruimtes in de woning. Dus voor een leefruimte moet er luchtaanvoer zijn, voor een badkamer moet er luchtafvoer zijn.

Licht

Om aangenaam in de kelder te kunnen leven, is licht van groot belang. Daglicht heeft de voorkeur op kunstlicht. Er zijn verschillende manieren om daglicht binnen te halen. Denk bijvoorbeeld aan een glazen vloerplaat op gelijkvloers niveau. Zo valt het daglicht zenitaal in de kelder. Wanneer de vloerplaat vlak bij een raam ligt, vergroot dit effect alleen maar.

Het is ook mogelijk een raampartij in de kelderwand te voorzien. Wanneer je een talud voorziet ter hoogte van de raampartij kan dit raam zelfs zo hoog zijn als de kelderverdieping zelf. Het is dan wel belangrijk te zorgen voor een goede waterafvoer aan het talud, zodat het water zich geen weg naar binnen kan zoeken.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels