Creëer meer ruimte onder uw dak

Dakdekking, Nieuws

Hellend of plat dak, er zijn altijd uitwegen om een extra leefruimte te creëren.

Wenst u meer bruikbare vierkante meters in uw woning, maar u voelt er niets voor om de vloeroppervlakte uit te breiden? Dan zijn er misschien nog mogelijkheden onder of met uw dak. Hellend of plat, er zijn altijd uitwegen om een extra leefruimte te creëren.

Van hellend naar plat

Vaak rust een hellend dak op een ringbalk met daaronder nauwelijks een opstaande verdiepingsmuur. Het wegnemen van het dak en ophogen van die verdiepingsmuur laat toe om de nuttige zolderruimte te vergroten. Hoe hoger u de muur optrekt, hoe groter het vloeroppervlak wordt waarop u de zolder rechtstaand kan benutten. U kan de muur soms zelfs zo hoog optrekken dat er een nieuwe volwaardige verdieping ontstaat.

Van hellend naar gebogen

Een andere manier om meer ruimte onder een hellend dak te krijgen, is het te vervangen door een gebogen dak. Zelfs de Romeinen deden dit al. Hoe kleiner de cirkelstraal van de dakronding, des te dynamischer de dakruimte zal aanvoelen. Bij een grotere cirkel wordt de oppervlakte groter waar u kan rechtstaan.

Van plat naar hellend/gebogen

Heeft u een plat dak, dan kan u overwegen een hellend of gebogen dat op uw huidige woning te plaatsen.

Van plat naar volwaardig niveau

Een plat dak is natuurlijk ook de gedroomde uitgangspositie om een verdieping bij te creëren op de woning. Wanneer de bestaande structuren voldoende draagkrachtig zijn, is er veel mogelijk. Maar hierover leest u meer in het artikel ‘Vederlicht bouwen’ in het juni-nummer (nr. 341) van Ik ga Bouwen.

Het dak doorbreken

Een creatievere en gewaagdere oplossing is een nieuw volume dwars door het bestaande dak te steken. De ingreep zal vooral op esthetisch vlak een grote impact hebben en minder inzake uitbreiding van de oppervlakte. De nuttige ruimte die u wint, is immers maar zo groot als de overkraging die u met het nieuwe volume maakt. Wanneer er voldoende ruimte voor is, kan die overkraging natuurlijk ver reiken.

Stedenbouwkundige leidraad

Er zijn tal van ideeën om de nuttige ruimte onder het dak te optimaliseren, maar er geldt een grote beperking: de stedenbouwkundige regels. Welk idee u ook heeft, het moet altijd aan de geldende bouwvoorschriften getoetst worden. Wanneer de bouwvoorschriften geen uitweg bieden, is het in sommige gevallen mogelijk een afwijking aan te vragen. Maar de ultieme verzoening met de bouwvoorschriften is wel nodig om de werken rechtsgeldig te kunnen realiseren.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels