Creëer sfeer met de juiste kleurtemperatuur

Verlichting

De tips van Frédéric Leloup, ingenieur elektromechanica, voor aangenaam licht in huis.

Frédéric Leloup is ingenieur elektromechanica en werkt in het Laboratorium voor Lichttechnologie dat verbonden is aan de industriële hogeschool KaHo Sint-Lieven in Gent. Zijn tips voor aangenaam licht in huis?

“We gebruiken verlichting vandaag niet meer uitsluitend om het donker te verdrijven, het design- en sfeeraspect wordt steeds belangrijker. Dat doe je bijvoorbeeld met kleuren en kleurfilters, waarmee je de levendigheid van je woonruimtes verhoogt en waarmee je beter kan inspelen op de andere kleuren van je interieur.

Gebruik bij voorkeur led-verlichting: die is in de meeste kleuren beschikbaar en veroorzaakt, in tegenstelling tot gefilterd licht, geen energieverlies.

Uiteraard gebruik je waar mogelijk spaarlampen om zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten. Heb je TL-verlichting, dan is elektronische voorschakelapparatuur aangewezen. Die biedt een lager energieverbruik en veroorzaakt geen bromgeluid of flikkering van de lamp.

Een belangrijke keuze is die van de kleurtemperatuur of lampkleur, afhankelijk van de te verlichten ruimte. Elke lamp wordt gekenmerkt door een specifieke kleurtemperatuur die wordt uitgedrukt in Kelvin (K).

Wil je een aangename, gezellige sfeer creëren met minder sterk licht, dan gebruik je warm wit licht (2700K) van bijvoorbeeld gloei-, halogeen-, of spaarlampen. In een werkruimte zoals een bureau of keuken opteer je beter voor hogere kleurtemperaturen (3000-4000K) of voor koud wit licht (>5000K).

Dat is blauwer, zoals in een operatieruimte. Hiervoor heb je een hogere lichtsterkte nodig dan bij warm wit licht. De energiezuinige spaarlampen, TL-lampen en led’s zijn verkrijgbaar van warm wit (2700K) tot koud wit (6000K).

Spots zijn handig om accenten te creëren, niet als algemene verlichting: ze verbruiken meer energie en geven kans op verblinding. Zorg er steeds voor dat je niet rechtstreeks in de spot kan kijken en dat je geen last hebt van de reflectie van de spotverlichting. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de spot op een spiegel gericht staat.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels