Creg keurt nieuwe tarieven Elia en Fluxys goed

Creg keurt nieuwe tarieven Elia en Fluxys goed

Immo, Nieuws

De Belgische energieregulator Creg heeft de tarieven goedgekeurd die hoogspanningsnetbeheerder Elia en gasnetbeheerder Fluxys mogen aanrekenen in de periode 2012-2015. Vorige maand keurde de energiewaakhond nog tariefvoorstellen van beide af.

Nu de nodige aanpassingen gedaan zijn, gaat het licht wel op groen. Dat de tarieven voor de komende vier jaar vastliggen, geeft volgens de Creg stabiliteit voor de Belgische markt en de consument. Nieuw in het geval van Elia is dat de elektriciteitsproducenten voortaan via een injectietarief een deel van de kosten die de netbeheerder maakt, zullen moeten dekken. Het gaat om een som die Elia vroeger aan de eindgebruiker aanrekende. Volgend jaar gaat het bijvoorbeeld om zowat 150 miljoen euro van de 768 miljoen euro kosten van Elia.

“Niets verandert voor consument”

De Creg maakt zich sterk dat er voor de consument niets verandert. Het stuk dat de producent voortaan aangerekend krijgt in plaats van de consument, kan die producent terug doorrekenen aan de consument. Zo blijft voor die laatste alles bij het oude. De elektriciteitsproducenten uitten eerder deze week al hun ongenoegen over de nieuwe lasten. De maatregel zou productie-installaties in ons land duurder maken dan in buurlanden. Volgens Creg-woordvoerder Laurent Jacquet krijgen buitenlandse producenten echter ook te maken met het tarief en is er dus geen concurrentieverstoring.

Het nieuwe systeem verdeelt de lasten ook eerlijker onder de verschillende producenten, legt Jacquet uit. De tarieven van Fluxys stijgen, maar volgens Jacquet gaat het om niet meer dan een indexering. De Creg tikte de beheerder van het aardgasnet vorige maand nog op de vingers omdat die Belgische klanten wilde laten betalen voor een gasinstallatie die vooral voor de Britse markt is bedoeld. Dat euvel is in het nieuwe voorstel van de baan. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels