Creg snoeit in energietarieven

Immo, Nieuws

Energieregulator Creg houdt grote schoonmaak in de ondoorzichtige formules voor de indexering van de elektriciteitsprijs. Dat schrijft De Standaard.

Omdat in de praktijk blijkt dat de energieprijzen in België sterker stijgen dan in de buurlanden, vroeg de federale regering de Creg een voorstel te doen voor een meer eerlijke en doorzichtige indexering van de stroomprijzen.

In haar voorstel zegt de Creg dat stroomprijzen alleen mogen evolueren volgens de reële bevoorradingskosten van de leverancier, een hogere elektriciteitsprijs dus. Andere criteria zijn verboden. Dat betekent dat veel leveranciers het mes zullen moeten zetten in hun formules. Daarin staan nu vaak criteria als de evolutie van de personeelskosten, kosten voor afschrijving of exploitatie, en kosten voor groenestroomcertificaten of warmtekrachtkoppeling.

Om de transparantie nog te vergroten, wil de Creg ook dat de cijfers waarop een indexering steunt, gratis beschikbaar zijn voor de consument, en dat de berekening wordt uitgelegd op een website.

Het voorstel van de Creg wordt nu voor advies voorgelegd aan de stroomleveranciers en consumentenorganisaties. Op basis van het resultaat daarvan neemt de federale regering een beslissing. Intussen blijven de stroomprijzen bevroren tot het einde van het jaar. Alleen als de regering vroeger een beslissing neemt, kan de periode van prijsblokkering worden ingekort. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels