Creg wil elektriciteits- en gasfactuur loskoppelen van olieprijs

Nieuws

De federale energieregulator Creg heeft bij de regering een voorstel ingediend om de elektriciteits- en gasfactuur los te koppelen van de olieprijs. Dat kan de consument honderden euro's voordeel opleveren.

De federale energieregulator Creg heeft bij de regering een voorstel ingediend om de elektriciteits- en gasfactuur los te koppelen van de olieprijs. Dat kan de consument honderden euro’s voordeel opleveren.

Het Creg-voorstel kadert in de maatregelen die de regering wil nemen om energieprijzen te temperen. In het voorjaar besliste de regering om tijdelijk de gasprijzen te bevriezen. Eind dit jaar loopt die tijdelijke maatregel echter af.

Het voorstel van de regulator ligt in de lijn van wat minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) al suggereerde. Vande Lanotte wil de aardgasprijs niet langer laten afhangen van de aardolieprijs. Vandaag stellen veel leveranciers hun factuur op op basis van parameters die in feite niks te maken hebben met de kostprijs van elektriciteit en gas, met name de olieprijs. Vandaag heeft 60 procent van de Vlaamse en Waalse consumenten en 85 procent van de Brusselse consumenten een gasfactuur op basis van de olieprijs, en een elektriciteitsfactuur op basis van de olie-, steenkool- en gasprijs.

Volgens de Creg zorgt dat voor een verschil tussen deze klanten en klanten die gefactureerd worden op basis van gas- en elektriciteitsprijs van 400 euro per jaar per gezin voor de gasfactuur en 50 euro voor de elektriciteitsfactuur.

De Creg stelt voor dat enkel nog rekening mag gehouden worden met de prijs van elektriciteit en gas op de energiebeurzen. “Dus van het product zelf”, aldus een woordvoerder van Creg.

De kabinetten van staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) en minister Vande Lanotte (sp.a) gaan het Creg-voorstel nu bestuderen. In de
loop van de komende maanden leggen ze een concreet voorstel op de regeringstafel. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels