Creg wil federale steun zonnepanelen afschaffen

Energiebronnen, Nieuws

De federale energieregulator Creg wil met onmiddellijke ingang de federale subsidies voor zonnepanelen afschaffen. Dat zegt Creg-directeur Guido Camps.

Door de verlaging van het niveau van Vlaamse subsidies voor zonnepanelen naar 90 euro per MWh per 1 augustus, wordt federale steun interessant. Hoogspanningsbeheerder Elia betaalt immers 150 euro per MWh. De Creg dient nu een voorstel in om die federale subsidie met onmiddellijke ingang af te schaffen.

Volgens Camps is dat ook logisch. “Hernieuwbare energie is een regionale bevoegdheid. Wij vinden het dan ook niet logisch dat een federale subsidie de Vlaamse zou doorkruisen”, aldus Camps. Bovendien zou het ook nadelig worden voor de prijzen van elektriciteitstransmissie.

Al in 2010 onderzocht de CREG wat er zou gebeuren in geval van een door de Gewesten voorziene daling van de gewaarborgde prijzen van de groenestroomcertificaten afkomstig uit hernieuwbare productie. In combinatie met het federaal systeem dat Elia verplicht om die groenestroomcertificaten tegen een gewaarborgde prijs op te kopen, zou dat wel eens negatieve gevolgen kunnen veroorzaaken, oordeelde de CREG toen.

Wat de CREG toen voorspelde lijkt werkelijkheid te worden. Nu de gewaarborgde prijs op federaal niveau (150euro/MWh) hoger ligt dan die op regionaal niveau (90 euro/MWh) zullen mensen massaal hun groenestroomcertificaten gaan verkopen aan Elia.

De hogere kosten die de transmissienetbeheerder zal moeten ophoesten zouden dan wel eens doorgerekend kunnen worden in de prijzen voor de transmissie van elektriciteit, vreest CREG. Het wil daarom die federale subsidie afschaffen. Bij staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) bevestigt men de ontvangst van het voorstel van de Creg. De staatssecretaris zal binnenkort inhoudelijk reageren. (RDM/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels