Crisis maakt kluswoningen populairder

Nieuws

In Nederland liggen de zogenaamde kluswoningen, als gevolg van de crisis, veel beter in de markt. Vooral hoger opgeleide woningzoekenden staan open voor een kluswoning.

In Nederland liggen de zogenaamde kluswoningen, als gevolg van de crisis, veel beter in de markt. Vooral hoger opgeleide woningzoekenden staan open voor een kluswoning.

Als gevolg van de recessie is de populariteit van kluswoningen onder woningzoekenden sterk gestegen. Momenteel staat bijna een kwart van de Nederlandse woningzoekenden (23%) open voor de koop van een kluswoning. In 2008 was dit nog 18%. De verhoogde interesse in de huidige crisistijd is te verklaren door het lage tot zeer lage prijspeil van kluswoningen.

Onder kluswoningen verstaat men woningen die veilig opgeleverd worden. Dat wil zeggen: gasleiding afgeperst, controle van hang- en sluitwerk en controle van elektra. De koper heeft de mogelijkheid om de overige werkzaamheden, de indeling en de inrichting van de woning naar eigen inzicht uit te voeren.

Kluswoningen kunnen zowel onder woningzoekende huurders (van 17% naar 22%) als woningzoekende huiseigenaren (van 19% naar 24%) rekenen op een verhoogde interesse in vergelijking met vorig jaar. Opvallend is dat met name hoger opgeleide woningzoekenden (27%) open staan voor een kluswoning. Hiermee is het aanbieden van kluswoningen voor stedelijke gemeenten een krachtig instrument om hoger opgeleiden voor de stad te behouden (of te doen terugkeren). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 950 woningzoekenden.

Populariteit kluswoning, zowel onder huurders als huiseigenaren, gestegen

Bijna een kwart van Nederlandse woningzoekenden (23%) staat momenteel open voor de koop van een kluswoning. In één jaar tijd is de populariteit van kluswoningen daarmee gestegen van 18% naar 23%. Belangrijkste verklaring voor deze stijging is, volgens USP, de huidige recessie. Kluswoningen zijn door hun lage
prijzen (zo biedt de gemeente Rotterdam kluswoningen aan vanaf circa € 60.0002) in crisistijd een aantrekkelijk alternatief geworden voor de relatief veel duurdere ‘gewone’ koopwoningen.

Zowel onder huurders als kopers zijn kluswoningen populairder geworden het afgelopen jaar. Momenteel staat 24% van de woningzoekende huiseigenaren (2008: 19%) open voor een kluswoning, onder woningzoekende huurders is dit 22% (2008: 17%). Een kluswoning biedt huurders via deze weg een vergrote kans om toch de stap naar een koopwoning te kunnen maken. Dit geldt met name voor huurders uit grote steden aangezien het koopaanbod hier vaak veel kleiner is dan het huuraanbod; mede hierdoor is het prijsniveau van koopwoningen in steden relatief hoog.

Vooral hoger opgeleide woningzoekenden staan open voor een kluswoning
Ruim een kwart van de hoger opgeleide woningzoekenden (27%) staat open voor de koop van een kluswoning. Dit biedt stedelijke gemeenten grote kansen om deze groep voor de stad te behouden of om hen te verleiden terug te keren naar de stad. Mogelijke verklaring voor deze hoge potentie onder hoger opgeleiden is dat het voor hen, mede doordat zij financieel krachtiger zijn, een aantrekkelijk idee is om de indeling en de uitrusting van de
woning volledig zelf te kunnen bepalen.

Bron: USP Marketing Consultancy

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels