Crisis vastgoedsector lijkt voorbij

Nieuws

Het aantal vastgoedtransacties lag in januari 2010 20,8 procent hoger dan in januari 2009. In vergelijking met december 2009, in één maand tijd dus, bedraagt de stijging 11,6 procent. De crisis lijkt voorbij in de sector, alleen de prijzen moeten nog volgen.

Het aantal vastgoedtransacties lag in januari 2010 20,8 procent hoger dan in januari 2009. In vergelijking met december 2009, in één maand tijd dus, bedraagt de stijging 11,6 procent. De crisis lijkt voorbij in de sector, alleen de prijzen moeten nog volgen. Dat meldt Knack.

De cijfers komen van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN), die vorige maand voor het eerst uitpakte met haar ‘notarisbarometer’, waarin transacties een stuk sneller verwerkt worden dan in de statistieken van de federale overheid. Die laatste baseert zich immers op verkoopaktes, terwijl de notarissen hun gegevens al invoeren op het moment dat ze weet krijgen van het ondertekenen van een koopovereenkomst.

Een stijging van ruim 11 procent op maandbasis is behoorlijk spectaculair. Als die trend zich in februari en maart doorzet, wordt dit kwartaal wellicht opnieuw het peil bereikt van het tweede kwartaal van 2008, dus vóór de ineenstorting van de markt.

Correctie

Zo ver zijn we vooralsnog niet. “Een woonhuis kostte eind vorig jaar in Vlaanderen gemiddeld nog 171.000 euro, tegenover 181.000 euro in de loop van 2008”, aldus KFBN-voorzitter Bart Van Opstal.

“Dat is een correctie van 5,8 procent. Op de appartementenmarkt stegen de prijzen echter met 1 procent.”

Niet volgebouwd

Volgens Philippe Janssens van vastgoedstudiebureau Stadim is de huidige crisis nauwelijks vergelijkbaar met die van de jaren 1980. “In reële termen verloor het vastgoed toen een derde van zijn waarde. Ik vermoed dat de prijzen nu een poosje stabiel zullen blijven.”

Janssens vindt overigens dat Vlaanderen helemaal niet volgebouwd is. “Dat beeld wordt voor een stuk veroorzaakt door de lintbebouwing”, zegt hij.

Belangrijker: die misvatting geeft de appartementsbouw de wind in de zeilen – vanuit het volgens Janssens eveneens foute idee dat je zo zuiniger met de schaarse ruimte omspringt – en zorgt voor een vastgoedsector die minder oog heeft voor kwaliteit en de lange termijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels