Dagelijks bewust omgaan met energie

Recht en financiën

Bewust omgaan met energie is net zo belangrijk als goed isoleren, ventileren of een goed afgestelde verwarmingsinstallatie.

De manier waarop wij bewust omgaan met onze energie is net zo belangrijk als goed isoleren, ventileren of een perfect afgestelde verwarmingsinstallatie. Je hoeft echt niet in te boeten aan comfort als je rationeel met energie omgaat. Het resultaat: je energierekening daalt en je draagt bij aan een beter milieu.

Alles begint bij het aankweken van goede leefge”woon”tes. Alvast enkele vuistregels.

Wassen en drogen

Koop grote huishoudtoestellen met het zuinige A-energielabel. Ze besparen je al vlug tientallen euro’s per jaar. Voorbeeld: een wasmachine met A-label verbruikt 0,95 kWh per wasbeurt op 60 °C. Een toestel uit de F-klasse verbruikt 1,93 kWh – dus ongeveer 1 kWh meer. Bij 200 wasbeurten per jaar levert de A-machine u al snel een voordeel van 25 euro op.

In de keuken

De nieuwste kookplaten op aardgas hebben een elektrische ontsteking en dit verhoogt het gebruiksgemak. Bij elektrisch koken heb je meestal de keuze uit vitrokeramische en inductiekookplaten. Deze laatste werken met een elektromagnetisch veld dat warmte in de bodem van de kookplaat opwekt. De diameter van de kookzone past zich automatisch aan aan de diameter van de pot. De plaat zelf wordt dus niet rechtstreeks verwarmd en het opwarmen gebeurt heel snel. Een dergelijke kookplaat is heel zuinig en veilig.

Koelen en vriezen

Je kiest best voor de allerzuinigste toestellen: ze hebben een ‘A+’- of ‘A++’-label. En kies de juiste maat, want anders verbruik je energie om alleen maar lucht te koelen. Voor een diepvriezer reken je 50 tot 80 liter inhoud per persoon. Horizontale modellen verbruiken 15 % minder dan kastmodellen.

Tips

Voor alle info over EPB en een gratis EPB gids, surf naar www.epb-oplossingen.be

Links

www.epb-oplossingen.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels