Dak onderhouden voor dummies

Dak onderhouden voor dummies

Dakdekking

Met een weinig onderhoud kan je zowel de functie als de levensduur van een dak verlengen, om van het esthetische aspect nog maar te zwijgen. Want een oude ruïne overdekt met mos kan dan wel mooi zijn, hetzelfde mos op je dak geeft een ander effect...

Als er hoge bomen rond je huis staan, als je dak regelmatig in de schaduw ligt en vooral als het georiënteerd is naar het westen, is de kans groot dat er zich na enkele jaren mossen op je dak gaan vastzetten. Zeker als je dak is bekleed met niet-geëmailleerde pannen, (kunst-)leien of shingles. Immers, hoe gladder het oppervlak van het afdekkingsmateriaal, hoe minder kans dat mossen er zich op kunnen vasthechten.

Dak

Bij een te sterke mosvorming kan het aangewezen zijn je dak te (laten) reinigen. Omdat werken op een (hoog) dak vraagt om speciale klimgereedschappen om in alle veiligheid te kunnen werken, laat je dit werk best over aan een vakman.

Daarnaast controleer je een hellend dak best elk jaar (bijvoorbeeld in het voorjaar of na een hevige storm). Ga na of er geen pannen of leien losgekomen zijn of gebroken zijn. Die laat je dan zo snel mogelijk herplaatsen of vervangen.

Dakgoten en afvoerpijpen

Reinigen van dakgoten en afvoeren is tweemaal per jaar nodig (in het voorjaar en tegen het einde van de herfst; na het vallen van de bladeren) om problemen te voorkomen. Verwijder alle vuil en controleer alle bevestigingen. Bladvangers en bolroosters (die je in de afvoer van de goot plaatst) vermijden dat goten en afvoeren snel verstopt raken.

Een plat dak controleer je best tweemaal per jaar en in dezelfde periodes als hierboven. Let op blaasvorming, loskomen van bekleding… Ligt er een ballastlaag op het dak, verwijder dan het grof vuil (takjes en bladeren) en hark het grind voorzichtig terug in een regelmatige laag. Controleer de afvoeren en maak ze eventueel zuiver. Zo kan je dak er weer even tegen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels