Dak onderhouden voor dummies

Dakdekking

Met een weinig onderhoud kan zowel de functie als de levensduur van een dak verlengd worden, om van het esthetische aspect nog maar te zwijgen. Want een oude ruïne overdekt met mos kan dan wel mooi zijn, hetzelfde mos op je dak geeft een ander effect...

Als er hoge bomen rond je huis staan, als je dak regelmatig in de schaduw ligt en vooral als het georiënteerd is naar het westen, is de kans groot dat je na enkele jaren mossen op je dak krijgt als dit bestaat uit niet-geëmailleerde pannen, (kunst-)leien of shingles. Hoe gladder het oppervlak van het afdekkingsmateriaal, hoe minder kans echter dat mossen er zich kunnen aan vasthechten.

Dak

Bij een te sterke mosvorming kan een reiniging aangewezen zijn. Omdat werken op een (hoog) dak vraagt om speciale klimgereedschappen om in alle veiligheid te kunnen werken, laat je dit werk best aan de vakman.

Een hellend dak controleer je best elk jaar (bijvoorbeeld in het voorjaar of na een sterke storm). Ga na of er geen pannen of leien losgekomen zijn of gebroken zijn. Die laat je dan zo snel mogelijk herplaatsen of vervangen.

Dakgoten en afvoerpijpen

Reinigen van dakgoten en afvoeren is tweemaal per jaar nodig (voorjaar en einde herfst; na het vallen van de bladeren) om problemen te voorkomen. Verwijder alle vuil en controleer alle bevestigingen. Bladvangers en bolroosters (in de afvoer van de goot geplaatst) vermijden dat goten en afvoeren snel verstopt raken.

Een plat dak controleer je best tweemaal per jaar en in dezelfde periodes als hierboven. Let op blaasvorming, loskomen van bekleding,… Controleer de grindlaag, verwijder grof vuil (takjes en bladeren) en hark voorzichtig het grind terug in een regelmatige laag na het belopen. Controleer de afvoeren en maak ze eventueel zuiver. Zo kan je dak er weer even tegen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels